ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Αντιδράσεις για τα «ρεπορτάζ με χορηγό το τουρκικό κράτος»

Φωτιές έχει ανάψει το tweet δημοσιογράφου της ΕΡΤ που έκανε λόγο για ελληνική δημοσιογραφική αποστολή στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, οργανωμένη και πληρωμένη από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα (διαβάστε ΕΔΩ).
Επ΄ αυτού ο Δημήτρης Κανελλόπουλος γράφει μεταξύ αλλων στην Εφημερίδα των Συντακτών:..

Το ρεπορτάζ στα «Νέα», τη Δευτέρα, όχι μόνο είχε δακρύβρεχτο τίτλο, «Να τελειώσει ο πόλεμος και να γυρίσουμε όλοι πίσω», αλλά προκαλούσε και ρίγη συγκίνησης στον αναγνώστη: «“Τα Νέα” ταξιδεύουν στην Τουρκία με πρώτο σταθμό τη δομή φιλοξενίας του Μποϊνούγιογιουν, εκεί όπου η θλίψη για τον ξεριζωμό είναι βαθιά χαραγμένη στην ψυχή και στα μάτια των προσφυγόπουλων».
Ειδυλλιακή εικόνα, δεν είναι σαν εμάς οι Τούρκοι που τους στοιβάζουμε σε απαράδεκτες δομές και στρατόπεδα, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Αντιγράφω ένα απόσπασμα από το ρεπορτάζ, για να καταλάβουν οι δικοί μας οι πρόσφυγες τι χάνουν που δεν έμειναν στην Τουρκία. Διαβάζουν «Νέα» οι πρόσφυγες, άραγε, να δουν το φως το αληθινό;
Ιδού λοιπόν: «Οι άνθρωποι που ζουν στη δομή μπορούν με το δαχτυλικό τους αποτύπωμα να βγαίνουν και να επιστρέφουν ό,τι ώρα θέλουν, από τις 6 π.μ. έως τις 11 μ.μ. Λαμβάνουν 100 τουρκικές λίρες τη μέρα ο καθένας για τρόφιμα, ανεξαρτήτως ηλικίας, και αν επιθυμούν μπορούν να αναζητήσουν την τύχη τους και εκτός καταυλισμού, αναζητώντας δουλειά, σπίτι και μια πιο κανονική ζωή, όσο αυτό είναι δυνατό, και να συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθημα 120 λιρών κατ’ άτομο. Οι γυναίκες που απασχολούνται στη χειροτεχνία κεντούν ρούχα και νυφικά και κερδίζουν 1.000 λίρες τον μήνα, όπως μας λένε, που τους επιτρέπουν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η Τουρκία στην πραγματικότητα προσπαθεί να δείξει καλό πρόσωπο, μπροστά στα κονδύλια που δαπανώνται στη διαχείριση του προσφυγικού».
Ούτε στα τουρκικά ξενοδοχεία που βρίσκονται στα παράλια, στο Αιγαίο, τέτοιες συνθήκες. Το καλύτερο είναι που η απεσταλμένη της εφημερίδας ένιωσε την ανάγκη να μας διευκρινίσει το εξής: «Ζητάω να κάνω μια βόλτα εκεί. Μου απαντούν θετικά, με μια υπόμνηση, να μην παραποιήσω όσα ακούσω...». (...)
Τα «Νέα», προφανώς μετά και τον θόρυβο που έγινε, αναδιπλώθηκαν στο χθεσινό φύλλο δίνοντας τις εξηγήσεις που δεν έδωσαν την πρώτη μέρα: «Πάντα υπό το βλέμμα Τούρκων ιθυνόντων που μας προσκάλεσαν εκεί για τους δικούς τους σκοπούς: να ανοίξουν τα σύνορα σε μια προπαγάνδα για τα δικά τους hotspots, την ώρα που οι τουρκικοί πύραυλοι χτυπούν τους κουρδικούς πληθυσμούς στον Βορρά της Συρίας». Η αγάπη άργησε μια μέρα...
Aπό τη άλλη πλευρά για το θέμα έγραψε το σάιτ enimerosi24 αναφέροντας:
Η είδηση οτι η τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα χρηματοδότησε την αποστολή Ελλήνων δημοσιογραφων στα σύνορα με τη Συρία στάθηκε αλλη μια αφορμή για να διχαστούμε! Και να στήσουμε στο εκτελεστικό αποσπασμα τους δημοσιογράφους που αποδέχθηκαν την πρόσκληση!
Χωρίς να μπούμε στον κόπο να εξετάσουμε πώς οργανώθηκε η αποστολή και κυρίως πότε οργανώθηκε, αρχίσαμε να πυροβολούμε τους δημοσιογράφους που συμμετέχουν, με την κατηγορία της εθνικής προδοσίας!
Για αυτο αξίζει να σημειωθεί οτι το ταξίδι οργανώθηκε περιπου πριν ενα μηνα, δηλαδη πολυ πριν την εισβολή στη Συρία ενώ οι δημοσιογραφοι που συμμετέχουν στην αποστολή (και αυτο ειναι το κριτήριο για την αξιοπιστία τους) δεν το έκρυψαν! Για παράδειγμα δημοσιογραφος μεγάλης απογευματινής εφημερίδας που αποδέχθηκε την πρόσκληση και στέλνει τα κομμάτια της απο την Τουρκια (τις τελευταίες ημερες) καταγράφοντας αυτά που βλέπει τονίζει μια και δυο φορές μεσα στα κείμενα της (για τις συνθήκες που γινεται το ρεπορτάζ), “Υπο το βλέμμα Τούρκων “ιθυνόντων” που μας προσκάλεσαν εκεί για τους δικούς τους σκοπούς: να ανοίξουν τα σύνορα σε μια προπαγάνδα για τα δικά τους hotspots, την ώρα που οι τουρκικοί πύραυλοι χτυπούν τους κουρδικούς πληθυσμούς στον Βορρα της Συριας”! Ενώ σε αλλο σημείο των ανταποκρίσεων της σημειώνει: “Οι ιστοριες δεν τελειώνουν ποτε, ειναι όσες και οι άνθρωποι, λένε οι υπεύθυνοι του καταυλισμού που μας συνοδεύουν παντού, προπαγανδίζοντας σε κάθε ευκαιρία τη συμβολή τους στη λειτουργία του hotspot. Ο δικός τους στόχος ειναι να προβάλλουν το κόστος για την Τουρκια – και παραθέτουν αριθμούς για να πείσουν οτι το τουρκικό κράτος πληρώνει το προσφυγικό “ακριβά”. Αυτή ειναι η αποστολή τους”.
Σημειώνεται οτι στην ελληνική αποστολή, εκτος απο τη δημοσιογραφο της απογευματινής εφημερίδας, συμμετέχει ανταποκριτής εκκολαπτόμενου καναλιού, δημοσιογραφος πρωινης εφημερίδας, καθώς και δημοσιογραφος δελτιου ειδησεων τηλεοπτικου σταθμου με έμφαση στην ψυχαγωγια!
Συμπερασματικά λοιπον δεν υπάρχει αμφιβολία για τους λόγους που η τουρκική πρεσβεία χρηματοδότησε την αποστολή… Αυτο ομως δεν σημαίνει εκ προοιμίου οτι είναι επιλήψιμη η συμμετοχή των δημοσιογραφων! Αντίστοιχες αποστολές οργανώνουν όλες οι πρεσβείες, πολλές φορές τα ίδια τα κράτη, επιχειρήσεις, κοινοβούλια, οργανισμοί κοκ. Ειναι προφανές οτι θα ήταν ιδανικό το κόστος αυτών των αποστολών (και πολλων άλλων) να το επιβαρύνεται η μιντιακη επιχείρηση… Με την κρίση ομως ολα αυτά κόπηκαν μαχαίρι! Οχι ομως οι αποστολές και τα ταξίδια που ειναι μέρος της δημοσιογραφικής λειτουργίας! Για αυτο και αιτούμενο ειναι η διαφάνεια σε αυτές τις συναλλαγές… Και φυσικα το αλάνθαστο κριτήριο της κοινής γνώμης που διακρίνει την ενημέρωση απο την προπαγάνδα!