ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Σαράντα χρόνια από το Νόμπελ του Οδυσσέα Ελύτη

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Στις 18 Οκτωβρίου 1979 ο Οδυσσέας Ελύτης παραλαμβάνει το δεύτερο Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για την Ελλάδα μετά τον Γιώργο Σεφέρη το 1963.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή-αφιέρωμα της Ρένας Θεολογίδου στους δύο.. Νομπελίστες ποιητές, «Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης - Δύο Νόμπελ, δύο εποχές», παραγωγής 1999.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Ριμέικ» ασχολείται με το ζήτημα της βράβευσης των ποιητών Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη με το Βραβείο Νόμπελ το 1963 και το 1979 αντίστοιχα. Η εκπομπή περιγράφει τις διαφορετικές εποχές και τις κορυφαίες στιγμές των δύο μοναδικών βραβευμένων με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελλήνων εκπροσώπων της Γενιάς του ’30. Για τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη μιλούν η σύζυγος του Γιώργου Σεφέρη, Μαρώ Σεφέρη, η πρύτανης της Σορβόνης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δημήτρης Μαρωνίτης, ο δημοσιογράφος - κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαββίδης, οι εκδότες Νίκος και Χρύσα Καρύδη και ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.
Παρουσιάζονται οι διαφορές του έργου τους, τα βασικά χαρακτηριστικά τους ως ποιητές και οι σχέσεις τους με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις της εποχής τους. Η εκπομπή πλαισιώνεται με αρχειακό υλικό, οπτικοακουστικό και φωτογραφικό, από τα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα από το 1936 έως την πρόσφατη πολιτική Ιστορία της χώρας.
Επίσης, προβάλλονται πλάνα, δημοσιεύματα και φωτογραφικό υλικό των δύο ποιητών, συνέντευξη του Οδυσσέα Ελύτη, ηχητικό απόσπασμα από τη δήλωση του Γιώργου Σεφέρη κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, καθώς και πλάνα από τις τελετές βράβευσης των δύο ποιητών, το 1963 και το 1979 αντίστοιχα με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής η ηθοποιός Πέμυ Ζούνη διαβάζει αποσπάσματα από τα ποιητικά έργα «Ήλιος ο πρώτος» και «Μονόγραμμα» του Ελύτη και από τα «Ποιήματα» του Σεφέρη.

Ακόμη, μπορείτε να δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ με τις ταινίες επικαίρων σχετικά με την ανακοίνωση της απονομής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bit.ly/33b2xMO
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/afieroma-sti-zoi-kai-to-ergo-ton-dyo-megalon-ellinon-poiiton-poy-vraveytikan-me-nompel-logotechnias/