ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Παιχνίδια εξουσίας

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να επιλέξει Βενιζέλο

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι μεταξύ των υποψηφίων που εξετάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εφόσον βεβαίως δεν καταλήξει στον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο λόγοι είναι ουκ ολίγοι:
  • Ο Ευ. Βενιζέλος δεν είναι μια διακοσμητική προσωπικότητα και επομένως είναι πολύ δύσκολο.. για τον πρωθυπουργό να έχει στο πολιτειακό αξίωμα κάποιον με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, που θα αρκεί και μια τοποθέτησή του προκειμένου -το λιγότερο- να υπάρξουν αρκετές συζητήσεις.
  • Είναι απολύτως βέβαιον πως τυχόν υποψηφιότητά του θα δημιουργούσε διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία κατά την ψηφοφορία, πολύ περισσότερο καθώς ο νυν πρωθυπουργός έχει νομιμοποιήσει μια τέτοια στάση μην ψηφίζοντας ο ίδιος, κόντρα στην κομματική γραμμή, τον Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την προηγούμενη ψηφοφορία. Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι υπαρκτός και στην περίπτωση που θα επιλεγόταν ως υποψήφιος πολιτικό πρόσωπο από την κεντροαριστερά και το οποίο θα ενεργοποιούσε τα αντανακλαστικά του βαθέως κόμματος, όπως πχ ο Κώστας Σημίτης,  Άννα Διαμαντοπούλου κοκ.
  • Μια τέτοια επιλογή θα αποτελούσε αιτία πολέμου με το Κίνημα Αλλαγής και προσωπικά τη Φώφη Γεννηματά, ενώ δεν υπήρχε καμία περίπτωση συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
  • Ο Ευ. Βενιζέλος θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να αναφερθούν στην συζήτηση γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος, στην περίπτωση πάντα που δεν επιλεγεί τελικά ,όπως είναι και το πιθανότερο, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ωστόσο, τη σχετική συζήτηση δεν την ξεκίνησε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά την τροφοδότησαν πρόσωπα που θέλουν να τον μειώσουν πολιτικά.
Η αλήθεια είναι πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος,  από τη στιγμή που βρέθηκε με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά εκτός Κινήματος Αλλαγής, βρίσκεται πολιτικά σε δύσκολη θέση, πολύ περισσότερο καθώς είναι κλειστές για αυτόν οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας-εφόσον το ήθελε, γιατί και εδώ στοχοποιείται μάλλον άδικα, παρά τις σύμπλευσή του με το κυβερνών κόμμα για μεγάλο διάστημα- ενώ δεν φαίνεται στον ορίζοντα περίπτωση ίδρυσης νέου κόμματος στο χώρο μεταξύ Πειραιώς και Κουμουνδούρου. Όπως, επίσης, είναι αλήθεια πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαθέτει το πολιτικό βάρος να "επιζήσει" και να πρωταγωνιστήσει ακόμα-ακόμα και εκτός κομμάτων για ένα σημαντικό τουλάχιστον χρονικό διάστημα.
Η περαιτέρω ενεργοποίση του e-kyklos, άλλωστε, θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Βασίλης Σκουρής / news247