ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Βαγγέλης Μαρινάκης VS Σωκράτης Κόκκαλης

Πώς εµπλέκονται στην κόντρα οι Δ. Μελισσανίδης, Γ. Μώραλης και ο… ΣΥΡΙΖΑ

Το καλοκαίρι του 2010 ο Σωκράτης Κόκκαλης ανακοίνωνε τη µεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ Ολυµπιακός στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι δύο επιχειρηµατίες αντάλλασσαν δηµόσια θερµά λόγια, ενώ ο νέος ιδιοκτήτης της οµάδας διατήρησε σε θέσεις-κλειδιά ανθρώπους..
της προηγούµενης διοίκησης, όπως ο Γιάννης Μώραλης.
Πριν από λίγες ηµέρες η παρέµβαση του τελευταίου που καλούσε τον υιό του Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρο, να παραιτηθεί από δηµοτικός σύµβουλος Πειραιά, σε περίπτωση που είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής µε τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασµό µε την άµεση ανεξαρτητοποίηση του τελευταίου από τη δηµοτική παράταξη, ήρθε να ταράξει τα ήρεµα νερά του Πειραιά.
Όσοι, όµως, γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν ότι εδώ και δύο χρόνια στο µεγάλο λιµάνι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη µια «ναυµαχία» ανάµεσα στους δύο ισχυρούς επιχειρηµατίες, µε διαστάσεις πολιτικές, επιχειρηµατικές και, φυσικά, ποδοσφαιρικές.
Το µεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη µε τον Σωκράτη Κόκκαλη έχει να κάνει µε το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και τα ληξιπρόθεσµα χρέη 20 εκατοµµυρίων ευρώ που το ακολουθούν. Το 2004 η τράπεζα Eurobank εξέδωσε οµολογιακό δάνειο που χρηµατοδότησε την κατασκευή του. Η συµφωνία προέβλεπε ότι το δάνειο θα αποπληρωνόταν από τα έσοδα που θα είχε το γήπεδο από τις εµπορικές δραστηριότητές του.

Tο δάνειο να έχει «κοκκινήσει»

Μόνο που τα τελευταία χρόνια τα έσοδα έχουν µειωθεί δραµατικά, µε αποτέλεσµα να µην πληρώνονται οι δόσεις και το δάνειο να έχει «κοκκινήσει». Η πλευρά Μαρινάκη «χρέωσε» στον Σωκράτη Κόκκαλη τη µη πληρωµή του δανείου, αφού υποστηρίζει ότι η εταιρεία Θρύλος ΑΕ, που διαχειρίζεται το γήπεδο, ανήκει κατά 50% σε εταιρεία συµφερόντων του επιχειρηµατία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και κατά 50% στον Σωκράτη Κόκκαλη. Η απάντηση Κόκκαλη ήταν σκληρή, αφού, όπως ανέφερε, έχει µεταβιβάσει το ποσοστό που είχε στην εταιρεία µαζί µε την ΠΑΕ Ολυµπιακός, έχοντας µάλιστα καταβάλει τον σχετικό φόρο – γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα ρεπορτάζ εκείνων των ηµερών.

Το δεύτερο σκέλος της σύγκρουσης ανάµεσα στον νυν και τον πρώην ιδιοκτήτη του Ολυµπιακού έχει και πάλι άρωµα ποδοσφαιρικό, πασπαλισµένο µε την άλλη κόντρα που διατηρεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης, µε τον επιχειρηµατία ∆ηµήτρη Μελισσανίδη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, από το περιβάλλον του Ολυµπιακού θεωρούν ότι «χάθηκε» η µάχη της ΕΠΟ και, κατά συνέπεια, ο έλεγχος της Κεντρικής Επιτροπής ∆ιαιτησίας, διότι ο πρώην ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Αιγάλεω Θωµάς Μητρόπουλος κίνησε τα νήµατα στο ποδοσφαιρικό παρασκήνιο εναντίον της προηγούµενης τάξης πραγµάτων. Σύµφωνα µε τους ίδιους ανθρώπους, ο Θωµάς Μητρόπουλος εξακολουθεί να ανήκει στον στενό περίγυρο του Σωκράτη Κόκκαλη, που, όπως συµπληρώνουν, «τον άφησαν ανενόχλητο να αλωνίζει» πριν από τις εκλογές της ΕΠΟ, οδηγώντας σε ανατροπή τη διοίκηση Γκιρτζίκη.

Του χρεώνουν και την UEFA

Οι διαρροές εναντίον του Σωκράτη Κόκκαλη δεν σταµάτησαν εκεί. Του χρέωσαν ακόµα και την παρέµβαση της UEFA στα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώµενα και την έλευση των ξένων διαιτητών, λόγω της φιλικής και οικογενειακής σχέσης που διατηρεί µε τον γενικό γραµµατέα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Οµοσπονδίας Θόδωρου Θεοδωρίδη, ο οποίος είναι γιος του µέχρι πρότινος αντιπροέδρου της οµάδας Σάββα Θεοδωρίδη, «δείχνοντάς» τον ως υπεύθυνο των «κακών» διαιτησιών που πιστεύουν ότι έχουν τα τελευταία χρόνια στα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια. Επίσης, στον Πειραιά αναφέρουν ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης άφησε µια σειρά από χρέη στην ΠΑΕ και στον Ερασιτέχνη Ολυµπιακό, τα οποία κάλυψε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. 

Μεγάλο ρόλο στην όξυνση της αντιπαράθεσης ανάµεσα στους δύο επιχειρηµατίες φαίνεται ότι έπαιξε η ανανέωση της σύµβασης ανάµεσα στην Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη και στον ΟΠΑΠ, στον οποίο διατηρεί µικρό ποσοστό ο ∆ηµήτρης Μελισσανίδης. Ο τελευταίος θεωρείται από την πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη όχι απλώς ένας ποδοσφαιρικός εχθρός, αλλά και ένας εκ των ενορχηστρωτών των δικαστικών διώξεων που υφίσταται ο ιδιοκτήτης του Ολυµπιακού. Ετσι, µια απλή επιχειρηµατική συµφωνία θεωρήθηκε αιτία πολέµου. Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ Κόκκαλη-Μαρινάκη παίχτηκε την εβδοµάδα που µας πέρασε. Τα δηµοσιεύµατα που ανέφεραν ότι ο Πέτρος Κόκκαλης θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής µε τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο δήµαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κάλεσε τον πρώην εργοδότη του στον Ολυµπιακό να παραιτηθεί από τον συνδυασµό του -αν ισχύουν τα δηµοσιεύµατα-, µε τον τελευταίο να ανεξαρτητοποιείται άµεσα, φουντώνοντας τις φήµες ότι θα συνταχθεί µε το κυβερνών κόµµα, που ο Βαγγέλης Μαρινάκης θεωρεί νούµερο ένα εχθρό δικό του και του Ολυµπιακού. Μάλιστα, φρόντισε να εξαπολύσει ολοµέτωπη επίθεση από τα µέσα ενηµέρωσης που ελέγχει, χαρακτηρίζοντάς τον «λίγο», πολύ «χρήσιµο ηλίθιο» και «πιόνι στα επιχειρηµατικά σχέδια του πατέρα του», που «ανήκει στη διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ

ρεπορτάζ: Νικόλαος Κωστίδης / ethnos.gr