ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Τουρκική ραδιοφωνία... αντιφρονούντων στο Βερολίνο

Στη Γερμανία κατέφυγε ο δημοσιογράφος και  πρώην αρχισυντάκτης της Τζουμχουριέτ Τσαν Ντουντάρ. Από εκεί εκπέμπει το ειδησεογραφικό - ραδιοφωνικό δίκτυο Özgürüz ( στα τούρκικα σημαίνει "Είμαστε ελεύθεροι"),που αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση τον πρόεδρο Ερντογάν.
Σε πρόσφατο σχόλιο στο Özgürüz ο Ντουντάρ υπενθυμίζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό..
και επικρίνει την Άνγκελα Μέρκελ. Υποστηρίζει ότι η καγκελάριος είχε υποκύψει σε εκβιασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος- όπως λέει ο Ντουντάρ- απέσπασε υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια και απελευθέρωση της βίζας, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη. Το αντίτιμο της ανοχής στη δεσποτεία του, λέει ο Ντουντάρ, πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες αντιφρονούντες στις τουρκικές φυλακές. Τόσο ξεκάθαρη κριτική, τόσο αιχμηρή δημοσιογράφική προσέγγιση, είναι αδύνατη στη σημερινή Τουρκία. Γι αυτό ο Τσαν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της ιστορικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ", ο οποίος διώκεται στην Τουρκία και κατέφυγε στη Γερμανία, έχει δημιουργήσει με πενιχρά μέσα το ειδησεογραφικό δίκτυο Özgürüz, που λειτουργεί αποκλειστικά στο Ίντερνετ.
Το πρώτο βήμα ήταν οι συνεχείς ανταποκρίσεις με Skype ή παρόμοιες εφαρμογές. Το επόμενο βήμα είναι ένα πλήρες ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) ο Νουντάρ εξηγεί τις ιδιαιτερότητες που έχει η δημοσιογραφία στη σημερινή Τουρκία: "Βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν διαβάζει, γι αυτό δεν έχουν ιδιαίτερη ανταπόκριση τα γραπτά κείμενα. Η τηλεόραση από την άλλη είναι ακριβό μέσο. Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε μία ραδιοφωνική φωνή στην Τουρκία. Τα μέσα ενημέρωσης αλλάζουν, οι εφημερίδες πεθαίνουν, το ραδιόφωνο παραμένει δυνατό, αλλά στην Τουρκία παίζει κυρίως μουσική. Εμείς θέλουμε να το αξιοποιήσουμε ως πηγή πληροφόρησης, όπως γίνεται στη Γερμανία».
- πηγή: DW