ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Κλειστά τις Κυριακές τα καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό

Tα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων, δεν θα λειτουργούν τις Κυριακές, καθώς είναι συνταγματική η εξαίρεσή τους από τον νόμο 4177/2013 που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Aυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει η Mc Arthur Glen Ελλάς και μια ακόμη εταιρεία που διατηρεί κατάστημα στο εκπτωτικό χωριό του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος στη θέση Γυαλού. Και οι..
δύο ζητούσαν να ακυρωθεί η παράλειψη των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών να εντάξουν τα εμπορικά καταστήματα του εκπτωτικού χωριού (Designer Outlet Athens) στην κατηγορία εκείνη που επιτρέπει τη λειτουργία τους κατά τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο κάθε έτους, σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4177/2013.
Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές θα αυξανόταν ο κύκλος των εργασιών τους, όπως θα αυξανόντουσαν και τα κέρδη τους.
Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 535/2019 απόφασή του απέρριψε την αίτηση ακύρωσης, επισημαίνοντας ότι ο νομοθέτης για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, επέλεξε τρία χαρακτηριστικά, που είναι:
  1. Η τοπική εγγύτητα προς τις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, κ.λπ.) αλλά και η κομβικότητα στις μεταφορές (κοντά σε βασικές συγκοινωνιακές αρτηρίες),
  2. Το τουριστικό ενδιαφέρον της περιοχής σε συνδυασμό με τα ξενοδοχεία, τις τουριστικές υποδομές και τα πολιτιστικά μνημεία που υπάρχουν και
  3. Η ύπαρξη τοπικών αγορών με αυξημένη λιανεμπορική δραστηριότητα.
Τελικά, το ΣτΕ έκρινε ότι τα τρία αυτά χαρακτηριστικά είναι συνταγματικά και επιδιώκουν τον θεμιτό σκοπό του δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συναρτάται στην εξυπηρέτηση τουριστικής κίνησης και απέρριψαν ως απαράδεκτους και αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των δύο εταιρειών.