ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Στο Δεύτερο η συναυλία με έργα Θεοδωράκη από τη Λυρική

Μια μοναδική συναυλία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με έργα Μίκη Θεοδωράκη, θα μεταδώσει το Δεύτερο Πρόγραμμα, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, στις 20:00. Μοναδική, διότι, λόγω των μέτρων εναντίον του κορωνοϊού, θα πραγματοποιηθεί δίχως την παρουσία κοινού. Το κοινό της θα είναι οι ακροατές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε όλη την Ελλάδα!
Μοναδική, επίσης, διότι τα έργα που.. θα παρουσιαστούν, σπάνια εκτελούνται δημόσια. Πρόκειται για τον ιστορικό «Επιτάφιο» (1958) σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, και για τον «Διόνυσο» (1985) σε ποίηση του συνθέτη.
Μοναδική, ακόμη, διότι η συναυλία αυτή συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του «Επιταφίου», ο οποίος, μάλιστα, τώρα παρουσιάζεται σε νέα ενορχήστρωση, που θα ακουστεί για πρώτη φορά από το Δεύτερο Πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, ο «Επιτάφιος» θα παρουσιαστεί σε διασκευή του Γιάννη Μπελώνη, ενώ το έργο ερμηνεύει η Μπέττυ Χαρλαύτη.
Ο «Διόνυσος» παρουσιάζεται ξανά έπειτα από δεκαετίες, σε ερμηνεία του Ζαχαρία Καρούνη. To ενδεκαμελές μουσικό σύνολο διευθύνει η Λίζα Ξανθοπούλου. Συμμετέχουν το φωνητικό σύνολο chórεs («Επιτάφιος»), καθώς και η Χορωδία της ΕΡΤ («Διόνυσος») σε μουσική προετοιμασία της Αγγελικής Πλόκα. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή.
Δύο τραυματικές στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας ενέπνευσαν τον Μίκη Θεοδωράκη για τη δημιουργία ισάριθμων πολιτικών έργων θρησκευτικής φόρμας. Η αιματηρή απεργία στη Θεσσαλονίκη του 1936 και το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου ήταν η πρώτη ύλη του «Επιτάφιου», ενός από τα σπουδαιότερα και δημοφιλέστερα έργα του συνθέτη, που συνιστά ένα πραγματικό πολιτικό και ελληνικό Stabat mater. Τα Δεκεμβριανά (1944) ήταν η μαγιά για τη δημιουργία του λιγότερου γνωστού αλλά επίσης αριστουργηματικού «Διόνυσου», ενός μακρού θρήνου για τη θυσία των εφήβων, αγοριών και κοριτσιών, που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στη μάχη του Μακρυγιάννη.
Τη μετάδοση της συναυλίας της Τετάρτης θα κάνει ο Κώστας Θωμαΐδης, ενώ την ευθύνη της τεχνικής κάλυψης θα έχει ο Μάκης Γίγας.
Την προηγουμένη της συναυλίας, θα μεταδοθεί αφιερωματική εκπομπή. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020 στις 19:00, ο Φώτης Απέργης θα ξεδιπλώσει την ιστορία του «Επιταφίου» ως ενός έργου που οριοθέτησε τη νεοελληνική τραγουδοποιία και σηματοδότησε τη δημιουργική σύμπραξη της λαϊκής παράδοσης και της λόγιας δημιουργίας, του αστικού κόσμου και της αριστερής διανόησης. Θα αφηγηθεί άγνωστα περιστατικά και θα παρουσιάσει μαρτυρίες για τις δύο πρώτες, ιστορικές ηχογραφήσεις του έργου με τη Νάνα Μούσχουρη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση αντίστοιχα.
Στην ίδια εκπομπή του Δευτέρου Προγράμματος, θα φιλοξενηθούν οι βασικοί συντελεστές της συναυλίας της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, οι οποίοι θα μιλήσουν για το φιλόδοξο εγχείρημα της σύγχρονης παρουσίασης του «Επιταφίου» και του «Διόνυσου». Στην εκπομπή αυτή θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και αποσπάσματα από τις πρόβες, ώστε, μιλώντας και με τους συντελεστές, να «εισχωρήσουμε» στη δημιουργική διαδικασία, μία ημέρα πριν από την παρουσίαση των δύο έργων του Μίκη Θεοδωράκη στην αίθουσα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το ίδιο πρόγραμμα θα επαναληφθεί την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 και πάλι δίχως την παρουσία κοινού. Τη δεύτερη αυτή συναυλία θα μαγνητοσκοπήσει η Τηλεόραση της ΕΡΤ, προκειμένου να τη μεταδώσει προσεχώς.
Info
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, στις 20:00
Μια μοναδική συναυλία με έργα Θεοδωράκη
Από τη Λυρική Σκηνή, αποκλειστικά στο Δεύτερο Πρόγραμμα
«Επιτάφιος» σε νέα ενορχήστρωση και «Διόνυσος» με τη συμμετοχή της Χορωδίας της ΕΡΤ