ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

ΓΑΔΑ: «Κάναμε τα νόμιμα στην κράτηση του 14χρονου»

Να δικαιολογηθεί προσπαθεί η αστυνομία μετά την κατακραυγή 

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά το σάλο με την τετραήμερη κράτηση του 14χρονου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά απολογείται και υποστηρίζει ότι το παιδί δεν στερήθηκε την επικοινωνία με τους δικούς του και τη δικηγόρο καθώς και ότι κινήθηκε σε νόμιμο πλαίσιο.
Η αστυνομία μάλιστα ισχυρίστηκε ότι το παιδί κρατήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για ανηλίκους, ενώ για την αποσιώπηση του γεγονότος επικαλέστηκε την προστασία της ιδιωτικής ζωής του 14χρονου.
Να θυμίσουμε ότι τόσο ο 14χρονος όσο και οι άλλοι μαθητές που συνελήφθησαν στο μαθητικό συλλαλητήριο και κατηγορούνται για πλημμελήματα, αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι έως την εκδίκαση των υποθέσεών τους.
H ΓΑΔΑ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής του 14χρονου και της οικογένειάς του, η ΓΑΔΑ δεν αναφέρθηκε νωρίτερα στο θέμα της κράτησής του. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την σημερινή απόφαση της ανακρίτριας, με την οποία αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικό όρο, διευκρινίζονται ότι:
- Κατά τον σχηματισμό της δικογραφίας σε βάρος του, τηρήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 4689/2020. Ενημερώθηκε αμέσως για τα δικαιώματά του, τόσο ο ίδιος, όσο και η ασκούσα την επιμέλεια μητέρα του, παρουσία της οποίας πραγματοποιήθηκαν όλες οι νόμιμες ανακριτικές πράξεις και συντάχθηκαν οι απαιτούμενες ανακριτικές εκθέσεις (σύλληψης και εξέτασης κατηγορουμένου).
- Η κράτησή του στις 16/10/2020 έγινε με απόφαση της 1ης Ανακρίτριας του Τμήματος Ανηλίκων, η οποία διέταξε και την επαναπροσαγωγή του ενώπιον της σήμερα 19/10/2020.
- Κατά την κράτησή του στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους κράτησης ανηλίκων της υποδιεύθυνσης Ανηλίκων, δέχθηκε τρία επισκεπτήρια:
•Την 12:00 ώρα της 17/10/2020 από τον συνήγορό του
•Την 12:35 ώρα της 17/10/2020 από την μητέρα του
•Την 14:00 ώρα της 18/10/2020 από την μητέρα του.
Δεν υπήρξε κανένας περιορισμός για τον αριθμό και τη διάρκεια των επισκεπτηρίων, καθώς και την εν γένει επικοινωνία του».