ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Σε δημόσια θέα το έκτρωμα Μητσοτάκη, το οποίο δεν έφερε ούτε το ΔΝΤ

Με την κίνηση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς τον υπουργό Οικονομικών για τον Πτωχευτικό Κώδικα ο Αλ. Τσίπρας εξαναγκάζει τον διαρκώς κρυπτόμενο πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή, να υπερασπιστεί και, τελικά, να ταυτιστεί ο ίδιος με το «εκτρωματικό νομοσχέδιο»
Η τακτική του πρωθυπουργού να φέρνει μνημονιακά νομοσχέδια -χωρίς Μνημόνιο- και εκείνος να περνάει.. «ατσαλάκωτος», είναι προφανής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο
Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς τον υπουργό Οικονομικών για τον Πτωχευτικό Κώδικα εδράζεται σε στρατηγική με πολλές προεκτάσεις και βεβαίως αποτελεί κίνηση «βαθιάς πολιτικής ουσίας», όπως την προσδιόρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα και έμφαση σε ένα νομοσχέδιο που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και το οποίο προσπάθησαν να «θάψουν» η κυβέρνηση και η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, αφού οι τράπεζες αποτελούν εκ των βασικότερων διαφημιζομένων σε αυτά και το εν λόγω νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.
Η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται να σπάσει αυτό το «εμπάργκο» ενημέρωσης επιβάλλοντας τριήμερη συζήτηση για το μείζον ζήτημα του οριστικού τέλους της πρώτης κατοικίας.

Σε δημόσια θέα

Με την προφανή σπουδή του Κυριάκου Μητσοτάκη να απέχει από τη συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκάζει τον διαρκώς κρυπτόμενο πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή, να υπερασπιστεί και, τελικά, να ταυτιστεί ο ίδιος με το «εκτρωματικό νομοσχέδιο».
Η τακτική του πρωθυπουργού να φέρνει μνημονιακά νομοσχέδια -χωρίς Μνημόνιο- και εκείνος να περνάει «ατσαλάκωτος», είναι προφανής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να τον φέρνει διαρκώς στη Βουλή.
Ο σκοπός, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», είναι να καταδειχθεί την Κυριακή το βράδυ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι 157 βουλευτές της Ν.Δ. είναι απομονωμένοι -ψηφίζοντας ένα νομοσχέδιο «που ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να φέρει», όπως επισήμανε (ρ/σ Alpha) ο Νάσος Ηλιόπουλος. Αλλά και να αναλάβουν ολόκληρη την ευθύνη σε δημόσια θέα και όχι «στα μουλωχτά», όπως επιχείρησαν.

Κάλεσμα στην προοδευτική αντιπολίτευση

Ο βαθμός της απομόνωσης Μητσοτάκη - Ν.Δ. εναπόκειται φυσικά και στη στάση των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης και δη της προοδευτικής. Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στο να μεγεθυνθεί και η κριτική των άλλων δυνάμεων και να προστεθεί στη συνολική επίθεση κατά της κυβέρνησης.
Η αντίδραση της Φ. Γεννηματά, που επέλεξε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τη διφορούμενη αποστροφή της ότι «εμείς δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στη κυβέρνηση ούτε σε κανένα μέλος της», αφήνει ανοικτό το αν θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας προς τον Χρ. Σταϊκούρα ή θα επιλέξει την αποχώρηση. Από αυτή τη σκοπιά η κίνηση εκ των πραγμάτων προκαλεί και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να βάλει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε (ρ/σ Θέμα) ο Νίκος Παππάς, «όλη η προοδευτική αντιπολίτευση βρίσκεται σύσσωμη απέναντι στη κυβέρνηση, καλούμε τα προοδευτικά κόμματα να καταψηφίσουν τον υπουργό Οικονομικών».

Επηρεάζει τον ανασχηματισμό

Η αμηχανία στην αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε αρχικά στην αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη την Πέμπτη στη Βουλή.
Αυτή παρατηρήθηκε ακόμη κι από τον εκπρόσωπο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέα Λοβέρδο, που του επισήμανε ότι η μη μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας προς τον Χρ. Σταϊκούρα σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση -όπως είθισται να κάνουν οι πρωθυπουργοί- αφήνει ακάλυπτο τον υπουργό Οικονομικών εκ μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη.
Πέραν όλων των άλλων, η πρόταση μομφής επηρεάζει και ενδεχόμενους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού επί του θρυλούμενου επικείμενου ανασχηματισμού.
Ως προς το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε πρόταση μομφής συνολικά για την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου Ν. Ηλιόπουλος επισήμανε πως έχει ήδη απαντήσει ο Αλ. Τσίπρας ότι θα ήταν ανευθυνότητα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που έχει μείνει η Αττική με 40 κρεβάτια ΜΕΘ, να ζητήσουμε εκλογές. «Αντικειμενικά η συνθήκη της πανδημίας δεν το επιτρέπει αυτό, αλλά δεν θα επιτρέψουμε από την κυβέρνηση να βάλει στον πάγο τη δημοκρατία» υπογράμμισε.

Αμήχανες κυβερνητικές διαρροές

Η αμηχανία του Μαξίμου όμως αποτυπώθηκε και από τις διαρροές που ακολούθησαν. Κυβερνητικές πηγές μίλησαν για «κίνηση απελπισίας» και του Αλ. Τσίπρα λόγω «αντιπολιτευτικού αδιεξόδου και σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων». Πάλι προσπαθεί η κυβέρνηση να δραπετεύσει με τέτοιες «αναγνώσεις» για να αποκρύψει το υπό συζήτηση ζήτημα, «ένα από τα πλέον αντικοινωνικά νομοσχέδια, που οδηγεί σε καταστάσεις οικονομικής γενοκτονίας ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας», όπως το χαρακτήρισε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Ακόμα όμως και από διαρροές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι δεν θα προχωρήσει για τους επόμενους έξι μήνες σε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση ή σε υπουργό για τα ελληνοτουρκικά προκύπτει η μεγάλη αγωνία του Μαξίμου σχέση με την εξέλιξη στα εθνικά...

Νίκος Λιονάκης / Aυγή