ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Η Ελένη Καραΐνδρου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ


Σε μια από τις σπάνιες ραδιοφωνικές παρουσίες της, η Ελένη Καραΐνδρου είναι καλεσμένη του Θάνου Μαντζάνα, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, στις 12 τα μεσάνυχτα, στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ «Γράφοντας στις σελίδες της νύχτας».
Με αφορμή τη συναυλία της στις 9 Νοεμβρίου στο ΚΠΙΣΝ, με αποσπάσματα από τα πολλά soundtracks που έχει γράψει,.. η διεθνώς καταξιωμένη συνθέτις δεν θα δώσει συνέντευξη, αλλά θα συζητήσει με τον κριτικό μουσικής Θάνο Μαντζάνα για το κινηματογραφικό έργο της, τη μακρόχρονη και τόσο επιτυχημένη συνεργασία της με τον αείμνηστο Θόδωρο Αγγελόπουλο αλλά και πολλούς/ές άλλους/ες σπουδαίους/ες σκηνοθέτες/ιδες από την Ελλάδα -και όχι μόνον.
Αν και η εκπομπή «Γράφοντας στις σελίδες της νύχτας» είναι μουσική, ειδικά γι’ αυτήν τη φορά, η αναλογία μουσικής και λόγου θα αντιστραφεί, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Ελένη Καραΐνδρου να μιλήσει εις βάθος, με τον τόσο συγκροτημένο, ουσιώδη και περιεκτικό τρόπο που τη διακρίνει, για τη σχέση κινούμενης εικόνας και ήχου, κινηματογράφου και μουσικής επένδυσής του. Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζει αν θα αναλάβει τη σύνθεση ενός soundtrack, τι «βλέπει» μέσα σε μια ταινία για να γράψει τη μουσική γι’ αυτήν και με ποια δημιουργική μεθοδολογία την προσεγγίζει είναι μερικά από τα ζητήματα στα οποία θα αναφερθεί, αλλά θα επεκταθεί και στη σχέση της με την ποίηση, που είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσής της συνολικά για το έργο της και για άλλα θέματα του πολιτισμού και της τέχνης.
Στο πλαίσιο αυτό, θα διαβάσει ένα αγαπημένο της ποίημα κι ένα απόσπασμα από επίσης αγαπημένο της πεζογράφημα, για τα οποία, μάλιστα, δέχτηκε πρόθυμα την «πρόκληση» του Θάνου Μαντζάνα να παίξουν ένα μικρό «μουσικό παιχνίδι», που θα ανακαλύψουν οι ακροατές/ιες του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ.
Η εκπομπή θα διανθιστεί, φυσικά, με αποσπάσματα από τα κινηματογραφικά έργα της συνθέτιδας, αλλά θα περιλαμβάνει και μια σημαντική διεθνή αποκλειστικότητα. Το καλοκαίρι του 1993 η Ελένη Καραΐνδρου έδωσε μια ιστορική συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με τη συμμετοχή εκλεκτών σολίστ από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Η συναυλία αυτή ηχογραφήθηκε και μελλοντικά θα κυκλοφορήσει σε δίσκο. Μέχρι τότε και με την ευγενική παραχώρηση της δημιουργού, ένα απόσπασμά της, συγκεκριμένα μια σύνθεση εμπνευσμένη από το μέρος «Ο ηδονικός Ελπήνωρ» του αριστουργηματικού ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη «Κίχλη», με τίτλο «Για τον Ελπήνορα», θα ακουστεί, για μία και μοναδική φορά, από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Μια εκπομπή που δεν πρέπει να χάσουν οι φίλοι και οι φίλες του κινηματογράφου, των soundtracks και, φυσικά, της μουσικής της Ελένης Καραΐνδρου!