ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Όταν η γυναίκα ξαναγίνεται ο σκλάβος του κόσμου

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Το είχε πει ο Τζων Λένον και το είχα ποστάρει εδώ στις 8 Μαρτίου, σε αυτή την καταραμένη μέρα που αποκαλούμε Μέρα της Γυναίκας:
Ναι, η γυναίκα είναι ο σκλάβος του κόσμου
κι άμα δεν με πιστεύεις, ρίξε μια ματιά στη σύντροφό σου
Η γυναίκα είναι ο σκλάβος..

του σκλάβου
ναι, ναι κι άμα με πιστεύεις, ρίξε ένα ουρλιαχτό σου λέω
Επίσης, επειδή είμαι ο ρεπόρτερ Ξανθάκης δεν είμαι κάνα χάπατο της Εκάλης που ψάχνει απλικέσιο για να βρει ψυκτικό απ’ το Περιστέρι, είχα δημοσιεύσει τον περασμένο Οκτώβριο πάλι εδώ, στο Νewpost, ένα κομμάτι υπό τον τίτλο "Μια ψήφος κόντρα σε δισεκατομμύρια γυναίκες". Την αφορμή μου την είχε δώσει η έγκριση της υποψηφιότητας Κάβανο για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι ο τύπος ήταν κόντρα στις αμβλώσεις και θα μπατάριζε αποφασιστικά την πλειοψηφία του οργάνου.
Κόπυ πάστε λοιπόν, για να μην ξεχνιόμαστε και για να κλέβω και λίγο μεροκάματο απ’ τον Χατζή:
«Όπως αρκετοί εξ ημών γνωρίζουν, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973, νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια απόφαση που από τη μία χαιρετήθηκε ως μέγιστη νίκη του γυναικείου κινήματος και από την άλλη ξεσήκωσε πλείστες όσες αντιδράσεις εκ μέρους ακροδεξιών και χριστιανικών οργανώσεων. Αυτές οι τελευταίες δεν έχουν σταματήσει έκτοτε τον αγώνα για να ανατραπεί η ετυμηγορία και να ξαναγίνουν παράνομες οι αμβλώσεις.
Και πώς θα γίνει αυτό; Μα με μια καινούρια γνωμοδότηση εκ μέρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου! Κάτι που έως τώρα δεν μπορούσε να συμβεί, μιας και οι εκάστοτε «μετριοπαθείς» συμμαχούσαν με τους εκάστοτε «προοδευτικούς» για να συγκροτήσουν μια σχετική πλειοψηφία υπέρ του Roe Vs Wade. Τώρα όμως έγειρε η πλάστιγγα υπέρ των «συντηρητικών» με τον δικαστή Κάβανο και διαμορφώθηκε το κρίσιμο 5-4 που μπορεί να στείλει το νόμο για τις αμβλώσεις στο χρονοντούλαπο».
Και συνέχιζα για τους άπιστους Θωμάδες:
«Πράγμα που δεν θα επηρεάσει μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επηρεάσει την υφήλιο ολόκληρη. Γιατί οι Αμερικάνοι δίνουν πάντοτε το παράδειγμα σε αυτά τα πράγματα και το παράδειγμά τους το ακολουθούν πολλοί. Αν λοιπόν στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού αποφασισθεί ότι οι αμβλώσεις απαγορεύονται, θα πάρουν θάρρος κι ένα σωρό μαλάκες στον υπόλοιπο κόσμο για να ζητήσουν και στις δικές τους τις χώρες ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις. Και οι γυναίκες θα επιστρέψουν στον Μεσαίωνα…»
Αυτά πέρυσι. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, όχι μία, όχι δύο, αλλά επτά πολιτείες των ΗΠΑ πέρασαν νομοσχέδια για να περιορίσουν δραστικά τις αμβλώσεις:
Η Γιούτα, το Άρκανσω, το Οχάιο, το Μισσισσίππι, το Κεντάκι, η Τζώρτζια και τελευταία η Αλαμπάμα που τα έσπασε τα κοντέρκαθώς απαγόρευσε όλες ανεξαιρέτως τις αμβλώσεις ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμών αφήνοντας ανοιχτό μόνο ένα ελάχιστο παραθυράκι αν κινδυνεύει σοβαρά η ζωή της γυναίκες. Με ποινή από 10 έως 99 χρόνια στον γιατρό που θα επιχειρήσει την επέμβαση.
Βεβαίως έχουν πάει ήδη στα δικαστήρια οι γυναικείες οργανώσεις και αμφισβητούν τις αποφάσεις των τοπικών κογκρέσων, αλλά και πάλι είναι προφανές προς τα πού φυσάει ο άνεμος. Κι αν ο Κάβανο για την ώρα συμπεριφέρεται σαν μαθητριούλα στο Ανώτατο Δικαστήριο και κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, δεν σημαίνει αυτό ότι αύριο μεθαύριο δεν θα βγάλει τη χατζάρα. Και τότε τα πράγματα δεν θα γίνουν απλώς σοβαρά, θα γίνουν επικίνδυνα…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr