ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Το μειδίαμα του Ρήγα Φεραίου

Ευρωεκλογές. Ιστορικά, η μεγάλη στροφή της Αριστεράς προς την Ευρώπη έγινε, στην Ελλάδα με το ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ και γενικότερα στην Ευρώπη με τον ευρωκομμουνισμό, γύρω στο '70. Τότε η Δεξιά ήταν με τις ΗΠΑ, το ΚΚΕ με τη Σοβιετική Ένωση και το ΠΑΚ/ΠΑΣΟΚ με τον Τρίτο Κόσμο.
Ο βαρύνων ρόλος της Ευρώπης στις ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς αποκτάται παράλληλα με τον πρωτεύοντα ρόλο της δημοκρατίας.
Ο συγκερασμός των εννοιών..
Δημοκρατία και Ευρώπη με την έννοια Αριστερά προσδιορίζει φυσιογνωμικά την Ανανεωτική Αριστερά.
Ο στόχος της για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία ισχύει και σήμερα. Τον διατύπωσε στη δικτατορία, συχνά μέσα στα δικαστήρια της χούντας και τις φυλακές.
1.000 χρόνια φυλακής δικάστηκαν τα μέλη του Ρήγα. Μαζί με τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις μας, ήταν καθοριστική η συμβολή μας στην ανάπτυξη του μαζικού αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και των Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα. Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ο Ρήγας ήταν βαθιά ανάσα πολιτικής και πολιτισμού.
Νομίζουμε πως αφήσαμε ίχνη. Ιδεολογίας, θεωρίας, πολιτικής και πολιτισμού, που μας τοποθετούσαν όχι ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία και στον σταλινισμό, αλλά πολύ πιο πέρα και ψηλότερα.
Τα χρόνια περάσανε. Όμως η διάκριση Αριστεράς και Δεξιάς, προόδου και συντήρησης είναι το ίδιο ισχυρή.
Παλιά μέλη του Ρήγα Φεραίου, χωρίς να απευθυνθούμε σε κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (δείτε ΕΔΩ).

Mιχάλης Σαμπατακάκης / Αυγή