ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Ευρώπη, η ψηφιακή αποικία της Microsoft

Κομισιόν και εθνικές κυβερνήσεις, δημόσια διοίκηση και κρίσιμες υποδομές: η Ευρώπη είναι δεμένη χειροπόδαρα στο άρμα του αμερικανικού γίγαντα του λογισμικού. Η έρευνα του Investigate Europe σε 12 χώρες απέδειξε πως το κόστος του εγκλωβισμού δεν είναι απλώς οικονομικό. Οπως φάνηκε και με την τελευταία κυβερνοεπίθεση, η εξάρτηση από τη Microsoft απειλεί την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Ευρώπης.
Τo 2003, ο (τότε) δήμαρχος Μονάχου Κρίστιαν Ούντε και ο ιδρυτής και (τότε) πρόεδρος της Microsoft Μπιλ Γκέιτς είχαν ένα σύντομο τετ-α-τετ στο περιθώριο ενός συνεδρίου στην Καλιφόρνια.
■ «Γιατί το κάνετε αυτό;» ρώτησε ο Γκέιτς τον Ούντε. Αναφερόταν στην απόφασή του δήμου.. Μονάχου να απαγκιστρωθεί από τη Microsoft και να δοκιμάσει λογισμικό ανοιχτού κώδικα.
■ «Για να κερδίσουμε την ελευθερία μας!», απάντησε ο Ούντε.
■ «Ελευθερία από τι;»
■ «Από σένα!»
Δεκατρία χρόνια μετά, o Μπιλ Γκέιτς θα απαντούσε στον Ούντε πως γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος: Ας λένε πολλοί τη Microsoft δεινόσαυρο (ιδίως λόγω της ανόδου πιο φρέσκων ανταγωνιστών όπως η Google). Η εταιρεία του Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον, έδρα της Microsoft, είναι ο απόλυτος παγκόσμιος κυρίαρχος με πωλήσεις 85 δισ. δολαρίων τον χρόνο.
Η έρευνα του Investigate Europe σε 12 χώρες έδειξε πως ο δημόσιος τομέας στην Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση «lock-in» (εγκλωβισμού). Κυβερνήσεις και δήμοι, δημόσια διοίκηση και -το κυριότερο- κρίσιμες υποδομές (στην ενέργεια και την ύδρευση, τις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα, την υγεία και την παιδεία) χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά το λειτουργικό Windows και τα προγράμματα γραφείου Office, οδηγώντας σε μια διπλή εξάρτηση: εξάρτηση από έναν και μόνον προμηθευτή και εξάρτηση από ένα λογισμικό «κλειστό», σε αντίθεση δηλαδή με το ανοιχτό/ελεύθερο λογισμικό.
Το Investigate Europe απευθύνθηκε στη Microsoft, τόσο στα κεντρικά της Ευρώπης όσο και σε κατά τόπους εθνικά παραρτήματα, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
- το πλήρες ρεπορτάζ στο efsyn.gr