ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Έκπληξη και δέος από την καταδίκη του Στρατή Μπαλάσκα

Μόνο έκπληξη και δέος προκαλεί, η αμετάκλητη καταδίκη από τον Άρειο Πάγο του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα για το αδίκημα της εξύβρισης, επειδή σε ενυπόγραφο δημοσίευμα του στην τοπική ημερήσια εφημερίδα του Ν. Λέσβου «ΕΜΠΡΟΣ», αναφέρθηκε στον εγκαλούντα ως «Ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί γυμνασιάρχης [..], ο θεωρητικός του μορφώματος της Χρυσής Αυγής». Το δημοσίευμα εξεδόθη εξ αφορμής αναρτήσεως του μηνυτή σε προσωπική του ιστοσελίδα, με τίτλο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: αυτό του Πολυτεχνείου» αλλά και προηγούμενες αναρτήσεις, με συναφές περιεχόμενο.
Ο Άρειος Πάγος δέχτηκε, ότι η φράση «νεοναζί» είναι υβριστική και ότι τελικώς ο δημοσιογράφος..
είχε σκοπό να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη του μηνυτή, παραβλέποντας παντελώς το γεγονός, ότι ο συνάδελφος κινήθηκε από δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ενημέρωσης του κοινού, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη του γεγονότος, ότι ο μηνυτής τυγχάνει εν ενεργεία εκπαιδευτικός και τελεί σε άμεση και καθημερινή σχέση με τους ανήλικους μαθητές, του σχολείου που διευθύνει.
Και ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός, ότι στην περίπτωση του Στρ. Μπαλάσκα, ο Άρειος Πάγος παρέβλεψε την παγία νομολογία του, σύμφωνα με την οποία δεν αποτελεί άδικη πράξη, η δημοσίευση ειδήσεων και σχολίων, ακόμα και η άσκηση οξείας κριτικής, εκ μέρους ενός δημοσιογράφου, όταν αυτή αφορά σε πρόσωπα, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το κοινωνικό σύνολο (ΑΠ 471/2013, 215/2013, 271/2012, 1197/2010, 72/2010, ΑΠ 346/2004), όπως αναμφίβολα είναι και ο μηνυτής.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεση της σε ποινικές και αστικές διώξεις εις βάρος δημοσιογράφων, οι οποίοι στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, ως εκφραστές της ελευθεροτυπίας μπορούν αλλά και οφείλουν να ασκούν δριμεία κριτική, ιδιαίτερα σε πρόσωπα, που αποτελούν παράγοντες της ζωής της χώρας. Η υπόθεση Μπαλάσκα, ωστόσο, παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η κριτική, που άσκησε εις βάρος του μηνυτή, ήρθε σε συνέχεια δικής του ανάρτησης, που αμφισβητούσε την εθνική επέτειο του Πολυτεχνείου.
Η ΠΟΕΣΥ συμπαρίσταται στον δημοσιογράφο και καταγγέλλει κάθε προσπάθεια φίμωσης του τύπου, από οπουδήποτε και εάν προέρχεται.