ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Tι τρέχει με το ThePressProject του Κ. Εφήμερου;

O εκδότης του TPP Κώστας Εφήμερος
- Σε απεργία διαρκείας οι εργαζόμενοι στο TPP  - Εφήμερος: Δεν έχω τα κρυμμένα εκατομμύρια του Ψυχάρη

Απόσπασμα από ανοιχτή επιστολή του εκδότη του ThePressProject, που απευθύνεται στους αναγνώστες και στα μέλη των 1101: 

(...) Τα γραφεία μας στο Μεταξουργείο είναι πολύ όμορφα. Φτιάξαμε ένα πρωτοποριακό τηλεοπτικό studio και έχουμε ακόμα 2 μεγάλους χώρους για τους δημοσιογράφους και τον μικρό μας ραδιοθάλαμο. Τα γραφεία αυτά εκτός από πολύ όμορφα είναι επίσης απλήρωτα από το καλοκαίρι και ο ιδιοκτήτης μού διαμήνυσε ότι αν δεν τον πληρώσω 4600€ (ενοίκια και ρεύμα) μέχρι τη Δευτέρα που μας έρχεται θα πρέπει να τα αφήσω. Μέσα στο βλαμμένο μου το κεφάλι λοιπόν και με αφελή σιγουριά, όταν μαζευτήκαμε με τα παιδιά την Τετάρτη τους είπα πόσο χαρούμενος είμαι γιατί το νέο σύστημα με τους 1101 φαίνεται επιτέλους να λειτουργεί. 
Είπα στα παιδιά ότι παρόλο που δεν έχουν μπει ακόμα τα χρήματα που υπολογίζαμε,.. η πλατφόρμα θα μας προσφέρει την πολυπόθητη βιωσιμότητα που ψάχνω από την πρώτη ημέρα και πήγα να προτείνω -αφού θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνουμε τουλάχιστον μια από τις τρεις εισπράξεις που περιμένουμε- να μου επιτρέψουν αυτά τα χρήματα που έχω συγκεντρώσει να τα δώσω στο ενοίκιο του γραφείου και να τους τα βάλω την επόμενη εβδομάδα.
Εκεί λοιπόν με έκπληξη είδα ένα από τα παιδιά (αυτόν που είχε αρνηθεί να παίρνει τα ίδια με τους υπόλοιπους παλαιότερα) με πεταγμένες φλέβες να μου φωνάζει ότι είμαι αλήτης αν έχω τα χρήματα του και δεν του τα δίνω.
 (...)
Το άλλο που ανακάλυψα όταν μιλούσα για τα έσοδα από την πλατφόρμα είναι ότι οι περισσότεροι από το γραφείο γέλασαν. Ήξερα ήδη εκείνη τη στιγμή ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων μου. Η πλατφόρμα των 1101 είναι ό,τι σημαντικότερο έχω κάνει στη ζωή μου στην προσπάθειά να αλλάξω μια σταλιά τον κόσμο όσο είμαι εδώ. Εγώ δεν θα γελούσα. Χρωστάω συνολικά από 2 έως 5 μισθούς (αυτό συμβαίνει γιατί όπως σας είπα όταν πρότεινα μείωση στις αρχές του χρόνου εννοούσα μείωση καταβολών και όχι μισθών. Δηλαδή ο εργαζόμενος που είχε μισθό 720€ ή 800€ έπαιρνε 600 αλλά τα υπόλοιπα καταγράφονταν, οπότε αν τα ανάγεις σε μισθούς αντί για 3 βγαίνουν 5).
Το τρίτο που όμως με άφησε άφωνο είναι ότι τα παιδιά δεν είχαν έρθει για να μιλήσουμε αλλά είχαν ήδη βρεθεί νωρίτερα και είχαν έρθει να μου ανακοινώσουν ότι θα απεργήσουν μέχρι να καλυφθεί η συμφωνία του Ιουλίου. Δηλαδή να μπει ένας ακόμα μισθός και το 1/3 του, αφού πρώτα τους κατέβαλα την ίδια ημέρα τα χρήματα που κράταγα για τα ενοίκια του γραφείου. «και να καεί, να καεί, το μπουρδέλο το TPP».
Με πήραν τα κλάματα. Τους παρακάλεσα να μου εξηγήσουν πως θα μπορούσε να συνεχίσει το TPP αν κατέρρεε δημοσιογραφικά; Πώς θα έβαζε ο κόσμος χρήματα σε ένα μέσο ενημέρωσης που δεν ενημερώνει; Τους είπα ότι η απεργία έχει ένα νόημα διεκδίκησης όταν μπορεί να πιέσει το αφεντικό να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και ότι αφού κανείς δεν αμφισβητεί ούτε ότι βάζω κάθε διαθέσιμο σεντ στη μισθοδοσία, ούτε ότι θα βάλω τα χρήματα έτσι και αλλιώς αμέσως μόλις τα έχω, είτε έκαναν απεργία είτε όχι, για ποιό λόγο να καταρρεύσουμε τώρα που είμαστε τόσο κοντά στην επιτυχία; Τους εξήγησα ότι ακόμα και αν καθόμουν μόνος μου και έγραφα ό,τι μπορούσα αργά ή γρήγορα θα το καταλάβαιναν οι αναγνώστες μας.
Τους παρακάλεσα τέλος όποιος αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι πυροβολισμός στα πόδια μας να διαθέσει 1-2 ώρες κάθε μέρα να κάνει ροή προκειμένου να μπορώ τουλάχιστον να δουλεύω τις δουλειές της BitsnBytes για να εισπράττουμε χρήματα για τους μισθούς τους. Μου αρνήθηκαν τα πάντα. Με απείλησαν μάλιστα ότι αν δεν βάλω τα χρήματα τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουν δημόσιο κείμενο καταγγελίας εναντίον μου.

 Σας γράφω αυτό το κείμενο (πλέον είναι Σάββατο 8 Οκτωβρίου) από το γραφείο στο σπίτι μου. Τις πρώτες 48 ώρες μετά από αυτή την εντελώς παράλογη, κατά την άποψή μου, απόφαση των εργαζομένων αφιέρωσα 20 ώρες το 24ωρο γράφοντας οτιδήποτε διαβάσατε στο TPP μέχρι σήμερα. Δεν είχα σκεφτεί τι θα κάνω με το γραφείο τη Δευτέρα. Δεν είχα σκεφτεί και πολλά βασικά, δεν έχεις χρόνο όταν γράφεις 60 θέματα την ημέρα και 4 ρεπορτάζ. Ζήτησα από τα παιδιά να το ξανασκεφτούν και να καταλάβουν ότι η κίνησή είναι εναντίον των συμφερόντων τους. Ότι έχουν παραπλανηθεί από το ένα άτομο που δεν έχει στην πραγματικότητα οικονομικές απαιτήσεις αλλά θέλει να κλείσει το TPP φεύγοντας (άλλωστε έχει βρει ήδη μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά αλλού). Με ξέρει αρκετά χρόνια και γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να αφήσω χρέη σε κανένα. Θα πάρει τα λεφτά του σταδιακά και θα φύγει νιώθοντας μεγάλος συνδικαλιστής κλείνοντας το μέσο. Στις 3 ημέρες που πέρασαν αναγκάστηκα να απορρίψω ένα streaming που θα μας απέφερε 1600€ και ένα ραντεβού για μια νέα ιστοσελίδα που θα μας απέφερε άλλα 2-3000 ευρώ. Χρήματα που θα έμπαιναν στις τσέπες τους. Τους έστειλα ένα μήνυμα παρακαλώντας τους για μια τελευταία φορά να σκεφτούν ποιανού τα συμφέροντα υπηρετούν με αυτή την απόφαση. Δεν έλαβα απολύτως καμία απάντηση.
(...)
Αναρωτήθηκα τι στο διάβολο κάνω; Ξαφνικά κατάλαβα ότι ακόμα και αν την Δευτέρα καλύψω τη συμφωνία, όταν θα γύριζαν τα παιδιά και θα τους έλεγα ότι θα πρέπει να φύγουν 4 άτομα προκειμένου στο εξής το TPP να είναι βιώσιμο, πάλι θα έβγαινε εναντίον μου ένα κείμενο και αυτή τη φορά θα έλεγε «ο Εφήμερος κάνει εκδικητικές απολύσεις» Γιατί έτσι και αλλιώς η μόνη λογική της απεργίας είναι το κλείσιμο του TPP. Και τότε σκέφτηκα αυτό που λένε εύγλωττα οι αμερικάνοι: I didn't sign up for this shit...
Πέρασα το απόγευμα μου με δύο ανθρώπους που προσπάθησαν να με πείσουν να μη γράψω αυτό το κείμενο. Τους ζητάω συγγνώμη που για να διασφαλίσω την υγεία μου δεν μπορώ παρά να το γράψω. Είχαν και οι δύο δίκιο όταν μου έλεγαν ότι το TPP είναι ένα όραμα που ξεπερνάει ακόμα και εμένα. Αλήθεια είναι. Το TPP είναι οξυγόνο. Αλλά γύρω μου όλες οι θέσεις στο γραφείο ήταν άδειες...
(...)
Τα παιδιά που σήμερα βρίσκονται σε απεργία δεν καταλαβαίνουν ότι ζητάνε το κλείσιμο του TPP και χλευάζουν το μοναδικό μοντέλο που είναι ένα βήμα από το να δημιουργήσει το πρώτο πραγματικά ανεξάρτητο και αξιόπιστο ΜΜΕ στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι στην πλειοψηφία τους παραπλανημένα και παγιδευμένα σε μια ηλίθια απόφαση. Ωστόσο αυτή η φάση τελείωσε για μένα. Θεωρώ ότι μπορώ να σας προσφέρω το καλύτερο ΜΜΕ που είδατε ποτέ, αλλά από εδώ και πέρα θέλω να το κάνω μόνο με τους δικούς μου όρους και με τους ανθρώπους που έχουν το ίδιο όραμα με μένα.
(...)
Σίγουρα κάποιοι από εσάς δεν θα συμφωνούν με όσα διάβασαν. Σίγουρα κάποιοι θα σκεφτούν «είσαι εργοδότης και είναι εργαζόμενοι, κάθε μέσο διεκδίκησης είναι δικαιολογημένο». Δίκιο έχετε. Αλλά η διαφορά είναι ότι στους απίστευτους καιρούς που ζούμε είναι αδιανόητο οι εργαζόμενοι του in.gr να συνεχίζουν να δουλεύουν επειδή σήμερα ο Ψυχάρης τούς κατέβαλε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην κλείσει το ΜΜΕ και χάσουν εντελώς τις δουλειές τους και το μοναδικό ΜΜΕ που τελεί σε απεργία διαρκείας να είναι το TPP. Δεν έχω τα κρυμμένα εκατομμύρια του Ψυχάρη. Δεν έχω ούτε ένα ευρώ κρυμμένο.
Σε κάθε περίπτωση, εσείς που θεωρείτε προσβλητικά όσα διαβάσατε, τουλάχιστον αναγνωρίστε μου ότι αναλαμβάνω την ευθύνη, όχι όπως ο Τόσκας αναλαμβάνει την ευθύνη για τον ξυλοδαρμό των γερόντων.
Αν δεν με εγκρίνετε, θα εγκαταλείψω την εκδοτική δραστηριότητα (και να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνω όπως ο Πιτσιρίκος). Έκανα ό,τι μπορούσα. Κοιμάμαι 4 ώρες την ημέρα εδώ και 3 χρόνια για να τα καταφέρουμε. Βλέπω τα παιδιά μου τόσο σπάνια που καταλαβαίνω πόσο ψηλώνουν, δεν είναι φυσιολογικά πράγματα αυτά. Είμαι καρδιακός με μεγάλη αναπηρία και δεν πληρώνω τις προσωπικές μου ασφαλιστικές εισφορές από το 2013. Δεν έχω να δώσω κάτι άλλο. Δεν θα έκανα αυτή την επιλογή. Αυτή η παράλογη απόφαση των εργαζομένων που διεκδικούν το κακό τους με αναγκάζει να γράφω αυτές τις πολύ δυσάρεστες γραμμές.
(...)

- διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Κώστα Εφήμερου ΕΔΩ