ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Ο ΔΟΛ εισέρχεται στη μετά Ψυχάρη εποχή;

Ορθότατα ο Τύπος ασχολείται έντονα το τελευταίο διάστημα με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί τον επόμενο χρόνο θα αποτελειώσει και τις τράπεζες και θα τροφοδοτήσει το ήδη αβίωτο δημόσιο χρέος (μέσω αλλεπάλληλων νέων  ανακεφαλαιοποίησεων).
Δηλαδή το πώς θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα με τις οφειλές ύψους 215 δισ. ευρώ των ιδιωτών -επιχειρήσεων και νοικοκυριών- προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, είναι κομβικό για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Από τη μια λοιπόν, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από τη δουλειά των φορολογικών αρχών για την.. αποκάλυψη της προκλητικής και εκτεταμένης απάτης πλουσίων επιχειρηματιών με μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς κυρίως στο εξωτερικό, οι οποίοι εμφανίζονται ως «μη δυνάμενοι»  να αποπληρώσουν τα τεράστια χρέη τους (και εκμεταλλεύονται όμως τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πραγματικά φτωχούς), και από την άλλη, έρχονται στο φως τα προτεινόμενα σχέδια για τη γρήγορη εκκαθάριση και την αναδιοργάνωση των καταχρεωμένων επιχειρήσεων. Είναι πολύ λογικό -και το έχει υπογραμμίσει ο Γιώργος Σταθάκης- οι τράπεζες μαζί με το δημόσιο να επιλέγουν να στηρίζουν εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν και πρέπει να επιβιώσουν στην επόμενη μέρα (μαζί με τις θέσεις εργασίας τους).
Το σημερινό «ΒΗΜΑ» έχει ένα σχετικό ρεπορτάζ το οποίο κλείνει με τον εξής ενδιαφέροντα τρόπο: «Επενδυτικά κεφάλαια θα μπουν σε υπερχρεωμένες εταιρείες που είναι βιώσιμες. Η διαχείριση των δανείων αυτών των επιχειρήσεων θα γίνει ευκολότερη με τη συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου ως το τέλος του χρόνου που θα προστατεύει από ποινικές ευθύνες τα τραπεζικά στελέχη που εγκρίνουν "κούρεμα" και διαγραφή χρεών, καθώς και του νόμου που θα επιτρέπει τη μετατροπή των δανείων σε μετοχικό κεφάλαιο και ως εκ τούτου την ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ (σ.σ. δική μου η υπογράμμιση) των παλαιών μετόχων και την ανάληψη του ελέγχου της εταιρείας από τους πιστωτές...». Μην μου πείτε ότι αυτό το εδάφιο του ρεπορτάζ για τη διάσωση με νέα ηγεσία και νέους μετόχους των καταχρεωμένων εταιρειών δεν αναφέρεται σε πολλές εταιρείες  των ΜΜΕ και κυρίως στον ίδιο τον ΔΟΛ;
Είναι φανερό, κατά την άποψή μου, ότι εκεί στον ΔΟΛ, παρά την (πολλές φορές στα όρια του γελοίου) επίδειξη δύναμης και αντιπολιτευτικού τσαμπουκά, έχουν συνθηκολογήσει με την πραγματικότητα και επενδύουν ήδη στη μετά Ψυχάρη εποχή, προσεγγίζοντας φίλους τους τραπεζίτες και άλλους παράγοντες, για να εντοπίσουν νέους επενδυτές.  Τα σημάδια των επερχόμενων ραγδαίων αλλαγών ήδη καταγράφονται αυτή την εποχή και σε σχετική αρθρογραφία διευθυντικών στελεχών του Ομίλου.
Ένα «νόμο Κατσέλη» για τα ΜΜΕ ζητούν οι άνθρωποι... Ας το διατυπώσουν καθαρά.

Δημήτρης Τρίμης (efsyn)