ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Kανονικά οι κυριακάτικες εφημερίδες στα περίπτερα

Έλεγχος για συντάκτες υπό αναστολή

Λάβαμε και δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ) σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο του Τύπου:
 "Επιστρέφουν κανονικά οι κυριακάτικες εφημερίδες στα περίπτερα. Οι αποκαλύψεις της ΚΕΔ προκάλεσαν έντονες συζητήσεις..
που άναψαν φωτιές. Μεσολάβησαν όμως και διαμαρτυρίες αλλά και υπόγειες αντιδράσεις που φαίνεται ότι οδηγούν πάλι στην κανονικότητα.
Με τον συνωστισμό εκδόσεων το Σάββατο, απεδείχθη ότι ο κορωνοϊός «σκοτώνει» εφημερίδες και οδηγεί σε ντόμινο ανατροπών στην αγορά (πχ. με μειώσεις μισθών, απολύσεις, με μείωση πωλήσεων εσόδων κλπ). Επιπλέον αλλοιώνει την έννοια και το κύρος της καθημερινής εφημερίδας, αφού, σε αρκετές περιπτώσεις, περιορίζει σε πέντε τις έξη εκδόσεις την εβδομάδα για κάθε εφημερίδα, γεγονός που συμπαρασύρει προ τα κάτω και τις αμοιβές των εργαζομένων και τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ.
Αποκαλύπτεται ότι σχέδιο της σύμπραξης στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με κάποιους εκδότες για συντάκτες υπό αναστολή, που θα δουλεύουν από το σπίτι και την κατάργηση των κυριακάτικων φύλλων, αφορούσε την ενίσχυση συγκεκριμένης έκδοσης του Σαββάτου, σε βάρος παραδοσιακών και άλλων εκδόσεων της Κυριακής.
Η κινητικότητα που παρατηρείται ήδη στο περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών για την επαναλειτουργία των σούπερ-μάρκετ και τις Κυριακές αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στον αέρα όμως είναι και η αναστολή της εργασίας των συντακτών, οι οποίοι από την 1η Απριλίου μέχρι τις 15 Μαϊου, μπορούν να επιδοτούνται από τον προϋπολογισμό( εξομοιούμενοι στην ουσία με ανέργους), ώστε να μην επιβαρύνονται οι εργοδότες τους. Με το τέχνασμα αυτό όμως θα μένουν σπίτι αλλά θα υποχρεώνονται σε τηλε-εργασία.
Μόνο που δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που οφείλουν αποδοχές2-6 μηνών(…!) και χιλιάδες ευρώ στον ΕΔΟΕΑΠ και δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την συνέχεια.
Σε πολλές περιπτώσεις οι συνάδελφοι στην ουσία απλήρωτοι από τον εργοδότη, παρά το ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, αναστολή, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, καλούνται ήδη να στέλνουν κείμενα από το σπίτι αλλά σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η δουλειά τους και να μην τεκμηριωθεί η παρανομία!...
Η εκτροπή περιλαμβάνει και απαγόρευση υπογραφής για τους συντάκτες που είναι υπό αναστολή.
Χθες υπήρξε και προσωπική υπόδειξη της Προέδρου της ΕΣΗΕΑ σε εφημερίδες και συγκροτήματα για να μπουν σε αναστολή συντάκτες .Σήμερα όμως έχει βάλει τον υποτακτικό της να προτείνει κατάργηση της αναστολής!..
Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ( εφαρμοστική του νόμου και της ΠΝΠ συνεπώς ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ)) ορίζεται ότι μόνο το 10% από τους συντάκτες που είναι σε αναστολή μπορεί να απασχοληθεί με τηλε-εργασία, για να εκδοθεί η εφημερίδα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό ισχύει ΜΟΝΟ για «κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών». Δηλαδή η απασχόληση αυτή ΔΕΝ αφορά καθημερινές ανάγκες ( πάγιες και διαρκείς).
Δεν αποκλείεται με εντολή Βρούτση ο ΣΕΠΕ και οι ελεγκτικές αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια. Προβλέπονται όμως για τις παραβάσεις αυτές πρόστιμα 300-50.000 ευρώ (Ν 3996/2011 αρ. 24).
Πάντως υπάρχουν επιχειρήσεις που δήλωσαν όλους τους συντάκτες υπό αναστολή και τώρα προσπαθούν να τους εξαιρέσουν αλλά δεν υπάρχει στην πλατφόρμα και στη νομοθεσία πρόβλεψη υπαναχώρησης.
Ήδη από χθες το βράδυ με μια οδυνηρή κωλοτούμπα τα δύο μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που εκπροσωπούν τον Σύριζα στο ΔΣ της Ένωσης, με ανακοίνωσή τους αδειάζουν εν ψυχρώ ακόμη και τους συντρόφους τους στην Εφ Συν, και σε άλλες εφημερίδες και καταγγέλλουν την Κυβέρνηση με την οποία συμφώνησαν για την αναστολή!..
Το ίδιο κάνουν όμως και οι άλλοι τέσσερις. Αντιμέτωποι με την κατακραυγή και σε κατάσταση υστερίας οι έξη της πλειοψηφίας υποχρεώνονται σε άτακτη υποχώρηση και για ξεκάρφωμα στέλνουν επιστολή στον Σταϊκούρα. Περίμεναν όμως προηγουμένως να δημιουργηθούν τετελεσμένα για να είναι σίγουροι ότι έκαναν το χρέος τους στους εργοδότες και όχι μόνο.
Οι συνάδελφοι όμως μένουν απλήρωτοι, τα ΜΜΕ κλυδωνίζονται και η πλειοψηφία έχει καταργήσει ακόμη και τις δημοσιογραφικές ταυτότητες, για να κρατήσει τους δημοσιογράφους στο σπίτι, επειδή αυτό ζήτησε, όπως ανακοινώθηκε, από την Πρόεδρο και τον ΓΓ. ο κύριος πολιτική προστασία.
Η ΚΕΔ επιμένει στην δημόσια πρόταση που κατέθεσε και στην άμεση καταβολή δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση.
Στις επιχειρήσεις Τύπου θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι ενισχύσεις με πολιτικό χρήμα και μέσα από Επιτροπές Λογοκρισίας που συμφώνησε η ΕΣΗΕΑ με την Κυβέρνηση και συμφωνούν σιωπηλά και άλλα κόμματα.
02/04/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"