ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Όλος ο Τύπος στα μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Οι πρωτοβουλίες των σωματείων και οι κίνδυνοι για τους εργαζομένους

Στη ρύθμιση για ενίσχυσή τους μέσω αναστολής συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους έχουν αιτηθεί να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις του Τύπου σχεδόν στο σύνολό τους, καθώς χθες έληγε η προθεσμία για τον μήνα Απρίλιο -παρότι δόθηκε παράταση ενός δεκαημέρου για την ένταξη στο..
πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΣΗΕΑ κινητοποιείται ώστε το μέτρο της «αναστολής σύμβασης εργασίας» να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από σύστημα «επιδότησης εργασίας» εξ αποστάσεως με τους ίδιους όρους.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού -όπως ο Τύπος και τα ΜΜΕ- προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και οι δημοσιογράφοι, θα συνεχίσουν να εργάζονται και θα αμείβονται με 800 ευρώ από το πρόγραμμα ενίσχυσης, ενώ ό,τι υπερβαίνει το ποσό αυτό στη μηνιαία μισθοδοσία τους θα μπορεί να καλύπτεται από τους εργοδότες τους.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στο πρόγραμμα ενίσχυσης έχουν αιτηθεί να συμμετάσχουν σχεδόν το σύνολο του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου, όμιλοι περιοδικών, πολλές ηλεκτρονικές ιστοσελίδες. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται αιτήματα και από τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ ήδη ο Alpha αναστέλλει συμβάσεις για 21 άτομα: 7 δημοσιογράφους και 14 τεχνικούς.
Ο μεγάλος κίνδυνος που εντοπίζεται και από τα σωματεία εργαζομένων είναι η «επόμενη μέρα»: μήπως η σημερινή «αναστολή συμβάσεων» εξελιχθεί σε λύση των συμβάσεων και απολύσεις.
Η Ένωση Τεχνικών Τηλεόρασης (ΕΤΙΤΑ), με ανακοίνωση της, επισημαίνει τους κινδύνους αναφερόμενη στον Alpha:
«Κύριοι του Alpha, πόσο νόμιμο είναι να αναστέλλεις συμβάσεις σε τεχνικούς και οι υπόλοιποι που μένουν πίσω να δουλεύουν δωδεκάωρα; Δεν έχετε διαβάσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που μιλούν για τους ανθρώπους που εργάζονται και χρήζουν ξεκούρασης, καλής ψυχολογίας κ.ά.; Θα έχετε ή όχι ευθύνη αν συμβεί κάτι σε αυτούς;
Με ποια λογική προβαίνετε σε αυτές τις αντεργατικές ενέργειες αφού ο σταθμός σας λειτουργεί κανονικά, αυξάνοντας μάλιστα τις ώρες των ήδη υπαρχόντων ζωντανών προγραμμάτων και βγάζοντας ακόμα και καινούργια εκπομπή στον αέρα; [...] Όσο για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, που βρήκαν ως ‘χρυσή ευκαιρία’ την πανδημία του κορωνοϊού για να ισοπεδώσουν τα λίγα εργατικά δικαιώματα που απέμειναν από τις λαίλαπες των Μνημονίων, έχουμε να πούμε μόνο ότι θα μας βρουν μπροστά τους. Όχι αύριο. Αλλά τώρα».
- πηγή: avgi