ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Τηλεοπτική δημοσιογραφία

O δημοσιογράφος Βασίλης Βασιλόπουλος ως αν.μέλος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ καταθέτει μέσα από τη σελιδα του στο fb μια προσωπική οπτική για το επίπεδο της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας στην εποχή του βολονταρισμού:
Όσο περνούν οι μέρες εξασθενούν οι αιχμηρές δημοσιογραφικές ερωτήσεις και υποκαθίστανται από πάσες. Εμφορούμενοι από τον..
ενθουσιασμό και την έπαρση του ρόλου τους, δραματοποιούν την κατάσταση και ως πρωταγωνιστες σε μια σύγχρονη εκδοχή του Μακβεθ, περιγράφουν τόσο συγκινημένοι τα περιοριστικά μέτρα, που σχεδόν παρακαλούν για αυστηροποίηση. Η τύφλωση δεν αφήνει το νου να σταθμίσει και να διακρίνει. Η μισή αλήθεια προβάλεται ως ολόκληρη ενώ είναι ψέμα. Η επόμενη μέρα τους είναι ο βερμπαλισμος για τα σκληρότερα μέτρα. Μια δημοσιογραφική ατζέντα που δικαιολογεί τον όλεθρο και εξοικειώνει το κοινό με τα αποτελέσματα της κατάθλιψης. Χαίρονται να συλλαμβάνουν με τον φακό τους απειθαρχους και ακιζονται με την αυστηρότητα. Κουνάνε το δάχτυλο στους πολίτες και γίνονται μάντεις κακών. Ενίοτε απολαμβάνουν και την αυθαιρεσία . Ακόμη και ο απείθαρχος γίνεται ήρωας της ιστορίας τους εάν οn κάμερα «τα ψαλει στα όργανα της τάξεως»! Το ακραίο τους μαγνητίζει και το μεγεθύνουν σα να είναι κανόνας για όλους.
Δε μπορούν να διακρίνουν τη θέση και σκοπιμότητα της κάθε πηγής και του κάθε δρώντα για να ασκήσουν έλεγχο ως οφείλουν από την αποστολή τους. Έτσι προδίδουν ανάρμοστες σχέσεις με πηγές διακινδυνεύοντας την αξιοπιστία τους.
Πρέπει με ευθύνη των δημοσιογραφικών διευθύνσεων να διορθωθεί σύντομα αυτή η αυθαιρεσία. Μπορούν να κάνουν καλύτερο ρεπορτάζ ρωτώντας σύντομα κάθε τι που θα ήθελε να ρωτήσει ο πολίτης.
Μέσα στο χαοτικό σκηνικό με τους αναμμένους προβολείς αφήνουν και ό,τι πιο ανάξιο για τη χώρα να ακουστεί εν είδει πολιτικής αντιπαράθεσης.
Θα πει κανείς ότι περιγράφω κάπως υπερβολικά τους τηλεοπτικούς αστέρες. Ίσως αδικώ κάποιους. Το θέμα είναι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσουν τους υγειονομικούς και τον κ. Τσιόδρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την πανδημία και όχι να ρίχνουν το βάρος σε άλλα κέντρα με αυξημένα ρίσκα για την κοινωνική συνοχή. Ας τη δεχτώ όμως την κριτική, για να δούμε εάν τα επόμενα 24ωρα θα έρχεται η αλήθεια προς το μέρος της κριτικής μου...