ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ο αλγόριθμος που αφήνει αβοήθητους όσους... «μένουμε σπίτι»

Tο «Μένω Σπίτι» με συμπτώματα δεν μπορεί να σημαίνει... «Μένω αβοήθητος». Συνιστά ένα κενό στην περίθαλψη που αποκαλύφθηκε στις τραγικές περιπτώσεις των δυο συμπολιτισσών μας που εξέπνευσαν στα σπίτια τους την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο γυναίκες -μια 81χρονη και μια 41χρονη μητέρα τριών ανηλίκων, η οποία είναι το νεαρότερο θύμα στην Ελλάδα μέχρι στιγμής- κατέληξαν αδιάγνωστες..
και αβοήθητες στα σπίτια τους.
Με βάση τις τρέχουσες οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, όποιος δεν χρήζει νοσηλείας μένει σπίτι του και οπωσδήποτε μένει μακριά από τα νοσοκομεία. «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κινούμαστε στα τυφλά. Αν δεν εξεταστεί και δεν ελεγχθεί ο ασθενής δεν μπορεί να υλοποιηθεί η καραντίνα», επισημαίνει ο Λεωνίδας Βιτωράτος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όχι μόνο να μείνουν αδιάγνωστα και χωρίς αντιμετώπιση περιστατικά κορονοϊού, αλλά να χαθούν και άλλα περιστατικά που μπορεί να πάσχουν από κάτι διαφορετικό που δίνει αντίστοιχη συμπτωματολογία, όπως είναι η δύσπνοια καρδιολογικής αιτίας ή η παρόξυνση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ή ο πυρετός μίας κοινής πνευμονίας της κοινότητας», τονίζει ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενειακός γιατρός, μέλος της πρωτοβουλίας Ανασυγκρότηση της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της ΠΦΥ.
Αρα το «Μένουμε Σπίτι» και «δεν πηγαίνουμε στο νοσοκομείο» είναι επιστημονικό; Είναι αντικειμενικό; «Οχι», μας λένε οι συνομιλητές μας. Είναι μια παραδοχή του κενού που υπάρχει στην ΠΦΥ, αναφέρουν και προσθέτουν ότι εάν ενισχύονταν το ΕΣΥ και η ΠΦΥ, τότε όλοι θα είχαν πρόσβαση σε περίθαλψη με οποιαδήποτε συμπτώματα.
-από ρεπορτάζ που υπογράφει η Ντάνι Βέργου στην Εφημερίδα των Συντακτών (ολόκληρο ΕΔΩ)