ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Μια ελπιδοφόρα είδηση ασθενούς που θεραπεύτηκε από τον Covid-19

Ο Μάουρο επέστρεψε πριν από δύο ημέρες στην οικία του και είναι καλά στην υγεία του. Πριν από περίπου ένα μήνα διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό (χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο υποκείμενο νόσημα) και επί μέρες ήταν μεταξύ ζωής και θανάτου στην άβυσσο της εντατικής του νοσοκομείου Carlo Poma di Mantova στην Ιταλία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.. ο διευθυντής πνευμονολογίας της κλινικής.
Ο 53χρονος ασθενής ήταν ο πρώτος στον οποίο δοκιμάστηκε η θεραπεία με πρωτόκολλο που ανέπτυξε ο ανοσιολόγος Τζέραρε Περότι, του νοσοκομείου San Matteo di Pavia. Σύμφωνα με αυτό το πρωτόκολλο στους ασθενείς χρησιμοποιείται πλάσμα αίματος άλλων ασθενών που είχαν μολυνθεί με τον SARS-COV-2 και στη συνέχεια αποθεραπεύτηκαν.
Ο Μάουρο ανταποκρίθηκε στην θεραπεία που του χορηγήθηκε και διήρκησε εφτά ημέρες λαμβάνοντας εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Όπως εξήγησε ο Περότι, πρόκειται για μια μια μέθοδο που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν κατά του SARS, MERS και του Έμπολα.
Ο Ιταλός ανοσιολόγος τόνισε πως ζήτησε άδεια από τις αρμόδιες αρχές για να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο και φρόντισε να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους σχετικά με την αποτελεσματικότητά της. «Δε θέλω να θριαμβολογήσω γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή. Έχουμε συλλέξει πλάσμα από 27 δότες. Μεταξύ αυτών δύο γιατροί που είναι από τους πρώτους κατοίκους της Λομβαρδίας με συμπτώματα. Το πλάσμα έχει χρησιμοποιηθεί σε 14 ασθενείς. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και όταν φτάσουν στους 43 θα δημοσιεύσω τη μελέτη» ανέφερε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Περότι.
Να σημειώσουμε πως τρεις ακόμα ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και άλλοι τόσοι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να βγουν. Υπάρχουν τέσσερις σε κρίσιμη κατάσταση και δείχνουν σημάδια βελτίωσης και άλλος ένας που η κατάσταση της υγείας του έχει σταθεροποιηθεί.