ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Οχι στις αναστολές συμβάσεων στα ΜΜΕ, ναι στην επιδότηση εργασίας

Eπιστολή προς το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών απέστειλαν οι Νίκος Καρούτζος και Γιώργος Βότσκαρης -και οι δύο μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκλεγμένοι με την παράταξη «ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ». Στην επιστολή επισημαίνουν την ανάγκη για New Deal στα Μέσα Ενημέρωσης και λένε «όχι στις αναστολές συμβάσεων- ναι στην επιδότηση της εργασίας»..
Αναλυτικά η επιστολή των Καρούτζου - Βότσκαρη:
"Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με έκπληξη παρακολουθούμε την αδυναμία της πλειοψηφίας του ΔΣ (Ενωμένοι Δημοσιογράφοι-Συσπείρωση) να ανταποκριθεί στοιχειωδώς μπροστά στην μεγάλη κρίση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο μας η οποία δυστυχώς φαίνεται ότι θα επεκταθεί. Έχει επιδοθεί σε ακατάσχετη έκδοση ανακοινώσεων που διατυμπανίζεται η ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας (λες και δεν είναι αυτό το ζητούμενο για οποιοδήποτε συνδικαλιστικό σωματείο) ή η έκφραση ανησυχιών προς την κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα περιορίζεται σε μια εμμονική προσέγγιση περί της ανάγκης στήριξης του έντυπου τύπου με επιδοτήσεις σε μετρητά των ιδιοκτητών η οποία μάλιστα θεσμοθετήθηκε και δεν μπόρεσε να λειτουργήσει.
Κύριοι συνάδελφοι,
Είτε το θέλουμε είτε όχι η μεγάλη κρίση στα ΜΜΕ έχει ξεκινήσει. Και όσο κύριοι της πλειοψηφίας μένουμε άπραγοι θα βλέπουμε τις στρατιές ανέργων να έρχονται και εσείς απλά θα διαμαρτύρεστε , θα ανησυχείτε, να καταγγέλλετε. Ζητούμενο είναι να προλάβουμε το χειρότερα, να προτείνουμε λύσεις και να πιέσουμε στην κατεύθυνση υλοποίησής τους.
Τα προβλήματα δεν λύνονται με τηλεδιασκέψεις για συνδικαλιστικό τσαμπουκά σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ούτε με a la carte και με βάση τις πολιτικές μας πεποιθήσεις αντιμετώπιση αυθαιρεσιών και αντιδημοσιογραφικών πρακτικών. Δεν γίνεται με επιβράβευση πρακτικών κατάχρησης των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και παρακάλια να δοθούν τα επιπλέον χρήματα που χάνονται από τους μισθούς.
Τις τελευταίες ημέρες όπως γνωρίζετε πολύ καλά έχει ενσκήψει σε αρκετά μέσα ενημέρωσης το ζήτημα της μαζικής υπαγωγής εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Όμως με τη διευκρινιστική εγκύκλιο της κυβέρνησης ξεκαθαρίζεται ότι μόνο το 10% όσων υπάγεται σε αναστολή μπορεί να εργάζεται με τηλεργασία. Την ίδια στιγμή πληροφορούμαστε ότι σε ΜΜΕ ασκούνται εκβιασμοί από τους εργοδότες που ζητούν από εργαζόμενους σε αναστολή να στέλνουν θέματα με e-mails σε αρχισυντάκτες και αυτοί να τα προωθούν ώστε να μην υπάρχουν ίχνη της μαύρης εργασίας. Ο εκβιασμός σε όσους δεν το κάνουν είναι ότι θα πληρωθούν οφειλόμενα όποτε … υπάρχουν. Καλούμε τη νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ να γνωμοδοτήσει άμεσα επί του θέματος αλλά και επί των μέτρων που μπορεί να λάβει η ΕΣΗΕΑ με κυριότερο την προσφυγή στο ΣΕΠΕ.
Ακόμα όμως και αν γίνουν όλα αυτά τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Γιατί δυστυχώς ο κλάδος μας έχει εργοδότες κατώτερους των περιστάσεων που έχουν μάθει να λειτουργούν παρασιτικά όχι μόνο σε περιόδους κρίσης. Και δυστυχώς με αυτά που γίνονται επιβραβεύονται αυτοί οι ιδιοκτήτες και βλάπτεται ο ανταγωνισμός εν μέσω κρίσης. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και ιδιοκτήτες που αντιλαμβάνονται το μέγεθος της λαίλαπας που έρχεται και λειτουργούν υγιώς.
Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η ανάγκη για ένα new deal μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να πετύχουμε να υπάρχει κλάδος και την επόμενη ημέρα.
Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να ζητηθεί από την κυβέρνηση να καταργηθεί η διάταξη για υπαγωγή σε καθεστώς αναστολής των εργαζομένων των Μέσων Ενημέρωσης καθώς η αναστολή πρώτα και κύρια απονευρώνει το δημοσιογράφο αλλά και πλήττει την ίδια τη λειτουργία τους.
Αντί αυτού προτείνουμε να επιδοτηθεί η εργασία και συγκεκριμένα:

  1. Παροχή επιδότησης για όλες τις θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ και τα μπλοκάκια μέχρι δύο εργοδότες.
  2. Η επιδότηση να ανέρχεται στο 50% του μισθολογικού κόστους (εξαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το τέλος Απριλίου που θα καταβληθούν από το κράτος ) όπως αυτό διαμορφώθηκε την 1η Μαρτίου 2020.
  3. Η επιδότηση να καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση καταβολής του υπόλοιπου 50% στους εργαζόμενους από τα ΜΜΕ 
  4. Οι ιδιοκτήτριες εταιρίες ΜΜΕ θα έχουν υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας και των μισθών για διπλάσιο χρόνο από όσο θα διαρκέσει η επιδότηση.
  5. Οι εργοδότες για να συνεχιστεί η επιδότηση θα πρέπει να καταβάλλουν φόρους και εισφορές (τα τρέχοντα) μετά το πέρας της πληρωμής των εισφορών από το κράτος.
Ταυτόχρονα προτείνουμε άμεση επαφή (υπάρχει άλλωστε η τηλεδιάσκεψη) με όλους τους εργοδότες είτε εκπροσωπούνται από Ενώσεις ιδιοκτητών είτε όχι (έχουμε το φαινόμενο μεγάλοι όμιλοι να μην εκπροσωπούνται) και να συζητήσουμε μαζί τους ένα πακέτο μέτρων που θα στηρίξει την ενημέρωση και από κοινού να απαιτήσουμε την υλοποίησή του από την κυβέρνηση.
Και τέτοιου είδους μέτρα ενδεικτικά θα μπορούσαν να είναι:
  • Ενίσχυση με μακροχρόνια άτοκα δάνεια συνοδευόμενα με εγγυήσεις
  • Ενίσχυση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και επενδύσεων.
  • Επιδότηση της διανομής του τύπου
  • Παροχή κουπονιών για αγορά εφημερίδων και περιοδικών
  • Φοροαπαλλαγές για δημοσιογράφους και εργαζόμενους σε ΜΜΕ τουλάχιστον για μια διετία προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος
Είναι βέβαιον πως οι σοβαροί εργοδότες έχουν σχηματοποιήσει τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στον τύπο και σε καμία περίπτωση δεν ευνοούνται από συγκρούσεις. Στόχος θα πρέπει να είναι να λειτουργήσουμε όλοι σοβαρά και όχι να απομονώσουμε αλλά να αναγκάσουμε όσους εμφανίζονται ως εραστές του πλιάτσικου στα ΜΜΕ όχι να φύγουν αλλά να συνετιστούν. Η κρίση μας δίνει μια ευκαιρία και ο κλάδος να εξυγιανθεί και να αναπτυχθεί σε στέρεες βάσεις τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε ότι παρά τις διαφορές που έχουμε με τους ιδιοκτήτες αυτή την περίοδο μπορεί να μας ενώσουν πολλά πράγματα και κυρίως ένα, η επιβίωση του κλάδου.

Νίκος Καρούτζος - Γιώργος Βότσκαρης
Μέλη ΔΣ ΕΣΗΕΑ εκλεγμένοι με την παράταξη «ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ»