ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Μανώλης Γλέζος: Το σιωπητήριο δεν ακούστηκε ακόμα

Τον είπαν «Τελευταίο Παρτιζάνο» αλλά ο ίδιος απέδειξε ότι ήταν ένας αιώνιος έφηβος, με την ορμή και αγωνιστικότητα των νεανικών χρόνων του. Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τιμά τη μνήμη του Μανώλη Γλέζου με ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», το Σάββατο 4 Απριλίου 2020 και ώρα 12 το μεσημέρι, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της ζωής και της δράσης του.
Με κύριο αφηγητή τον ίδιο τον Μανώλη Γλέζο, ξεδιπλώνεται η ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής. Παράλληλα, η Κατερίνα Καμπανέλλη μιλά για τη σχέση ζωής και τη δυνατή φιλία του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τον Μανώλη Γλέζο που χρονολογείται από το 1934 κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών χρόνων τους στη Νάξο. Ακόμη, στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ μιλά η Ντίνα Κατσάρη, η οποία κατέγραψε με την κάμερά της την πορεία και τη δράση του Μανώλη Γλέζου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 2014 μέχρι το θάνατό του.
Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ ακούγονται και τρία ποιήματα του Μανώλη Γλέζου, μοναδικά ηχητικά τεκμήρια. Στο πρώτο, ο ίδιος διαβάζει το ποίημά του για το τρίχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία Αϊλάν Κουρντί, το δεύτερο έχει τίτλο «Ες πέτρας τε και λίθους» και διαβάζει ο Γιώργος Κοτανίδης και το τρίτο έχει τίτλο «Αδελφέ μου, Νίκο» και διαβάζει ο Στέφανος Ληναίος.
Τα τεκμήρια που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ προέρχονται από το Αρχείο της ΕΡΤ, το αρχείο της εκπομπής και ιδιωτικά αρχεία.
Συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Σοφία Ζουζέλη, Ελπίδα Κουτσογιάννη και Φρόσω Παύλου.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!
Info
Σάββατο 4 Απριλίου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Μανώλης Γλέζος: Το σιωπητήριο δεν ακούστηκε ακόμα»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook: facebook.com/protoprogramma.ert
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi