ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Μόσιαλος: Το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα

Τα βήματα για την επόμενη μέρα
 
"Πιθανή η ανανεωμένη λειτουργία των βιομηχανιών, των εμπορικών και των εμπορικών επιχειρήσεων και όχι η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, δεδομένου ότι τα παιδιά είναι συνήθως βασικοί παράγοντες διάδοσης των ασθενειών σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα" σημειώνει σε άρθρο του για το πως θα γίνει η έξοδος από την καραντίνα, ο Ηλίας Μόσιαλος...

Σύμφωνα με εκτιμήσεις καθηγητών και ειδικών το απόγειο της πανδημίας τοποθετείται στις αρχές Απριλίου και μετά σταδιακά τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται ως το τέλος Μαϊου. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις για το τι θα γίνει από το Φθινόπωρο.
Τις επόμενες μέρες, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα θέματα της πανδημίας, στο εξωτερικό, Ηλίας Μόσιαλος θα συζητήσει με τον διευθυντή του δανέζικου συστήματος Υγείας Søren Brostrøm, τα βήματα και τις προϋποθέσεις που θέτει η χώρα για την επιστροφή στη «νέα καθημερινότητα», η οποία ωστόσο δεν προσδιορίζεται για τον Απρίλιο.
Στρατηγική εξόδου από την καραντίνα
Η στρατηγική εξόδου απαιτεί μία αλλαγή: τη μετάβαση από την φυσική αποστασιοποίηση και την πλήρη απομόνωση, που επιβάλλεται σε ολόκληρο τον πληθυσμό, με ένα σαρωτικό και μη επιλεκτικό τρόπο, σε ένα νέο status quo.
Αυτή η νέα ρουτίνα θα μπορούσε να βασιστεί σε τρία στοιχεία:
  • Γρήγορη και εστιασμένη προσπάθεια εντοπισμού και αντιμετώπισης ασθενών.
  • Διαφοροποιημένη και δυναμική πολιτική απομόνωσης μεταξύ στοχοθετημένων κοινοτήτων.
  • Καθορισμό μέτρων που επιτρέπουν στους ασθενείς με ανοσία να επιστρέψουν στην κανονική ζωή και συνεχώς αυξανόμενο ρόλο στη διατήρηση της οικονομίας.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν ενώ προσαρμόζεται η Οικονομία στην εξ αποστάσεως εργασία, η καθημερινή συμπεριφορά βασίζεται στη φυσική αποστασιοποίηση, τηρείται η ατομική υγιεινή σε κάθε χώρο εργασίας και δημιουργείται ιατρική υποδομή με μέγιστη προστασία των ιατρικών ομάδων.
Οικονομία
Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην έγκαιρη χαλάρωση των περιορισμών που δυσχεραίνουν περισσότερο την ανάκαμψη της Οικονομίας, με σχετικά μικρότερο κίνδυνο να αυξηθεί σημαντικά η εξάπλωση της νόσου. Είναι, επομένως, πιθανή η ανανεωμένη λειτουργία των βιομηχανιών, των εμπορικών και των εμπορικών επιχειρήσεων και όχι η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, δεδομένου ότι τα παιδιά είναι συνήθως βασικοί παράγοντες διάδοσης των ασθενειών σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.
Η σταδιακή εφαρμογή μιας στρατηγικής εξόδου πρέπει να συνοδεύεται από την προετοιμασία της υποδομής για τον επόμενο χειμώνα, η οποία, όπως διαπιστώθηκε σε προηγούμενες επιδημίες, θα μπορούσε να φέρει μαζί της ένα δεύτερο κύμα, μεγαλύτερο από το πρώτο, λόγω της διπλής μόλυνσης από γρίπη και Covid-19, και ίσως να προκαλέσει δραματική αύξηση της διασποράς και της μόλυνσης.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλοι να αρχίσουμε να φανταζόμαστε τη ζωή κάτω από μια νέα και δυναμική καθημερινότητα, η οποία σταδιακά, κατά τους προσεχείς μήνες, θα επιτρέψει στους περισσότερους από εμάς να επιστρέψουμε στην εργασία, στις ψυχαγωγικές μας δραστηριότητες και στην κοινωνική μας ζωή. Μια ρουτίνα απεριόριστα καλύτερη σε σύγκριση με αυτή που ζούμε σήμερα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και έχει αρχίσει πλέον να αχνοφαίνεται.