ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ζήτησαν συγγνώμη...

Η παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας συνιστά απειλή για ολόκληρη την κοινωνία 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας αναγκάζεται να παρέμβει στο δημόσιο διάλογο προκειμένου να αναδείξει προβλήματα τήρησης των δεοντολογικών κανόνων στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να παρέμβουμε μια φορά ακόμα…
Κατανοούμε ότι το κυνήγι της είδησης, η ανάγκη για άμεση ενημέρωση και πολλές φορές η ταχύτητα είναι παράγοντες που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο των δημοσιογράφων.
Κατανοούμε επίσης ότι η φάση που διανύουμε με την πανδημία του κορονοϊού και τη φρενίτιδα που έχει προκαλέσει, κάνει το επάγγελμα μας ακόμα πιο ευάλωτο. Σ’ αυτό τον παροξυσμό, παρακολουθούμε καθημερινά «αστοχίες» που παραβιάζουν κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Στην περίοδο της πανδημίας όμως, τα «κρούσματα» της παράβασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν συνιστούν απλώς μια αστοχία, αλλά μετατρέπονται σε μια πραγματική απειλή για ολόκληρη την κοινωνία.
Απειλούν να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Θέλουμε να θυμίσουμε σε όλους τους συναδέλφους, πως στην ιστορία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος η εγκυρότητα και όχι η ταχύτητα ήταν αυτή που προσέδιδε κύρος στους λειτουργούς του τύπου και τους καταξίωνε στην κοινωνία.
Η συγγνώμη που ζήτησε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τι νέα Λάρισα» για την είδηση που αναφερόταν σε «θάνατο» Γερμανού από το Πήλιο λόγω κορωνοϊού- κάτι που ποτέ δεν συνέβη- αποτελεί προτιμότερη ίσως και γενναιότερη επιλογή από το κρύψιμο τέτοιων περιστατικών «κάτω από το χαλί».
Τέτοιες ώρες το αναγνωστικό κοινό χρειάζεται τις έγκυρες ειδήσεις όσο τίποτε άλλο. Κι ας αργήσουν μερικά λεπτά της ώρας.
Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε την ανάγκη να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας από τους θεσμικούς φορείς (5η ΥΠΕ, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο). Δεν είναι δυνατόν οι δημοσιογράφοι να ενημερώνονται μέσω διαρροών και σπασμένων τηλεφώνων…
Το Δ.Σ. ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε