ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Καμμιά ανησυχία για γάτες - σκύλους

Τσιόδρας: Δεν μεταδίδουν τον ιό τα ζώα συντροφιάς

Σε ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες κόσμου αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
«Θα σας πω δυο λόγια για τα ζώα συντροφιάς. Πιθανώς είδατε κάποια δημοσιεύματα που αφορούν πιθανή λοίμωξη κάποιων από αυτά», είπε ξεκινώντας ο λοιμωξιολόγος και..
συνέχισε: «Έως σήμερα, είχαν αναφερθεί στην βιβλιογραφία παρουσία του ιού σε μια γάτα στο Βέλγιο και δύο σκύλων στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης μια μελέτη η οποία είναι υπό δημοσίευση, έδειξε πως οι γάτες μπορούν να μολυνθούν, μάλλον ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό, όπως και τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και οι πάπιες. Επίσης καμιά από τις μολυσμένες γάτες σε αυτή τη μελέτη δεν είχε συμπτώματα, και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ακόμα κι αυτές, οι πειραματικά μολυσμένες γάτες, είχαν ποσότητες του ιού ικανές να μολύνουν τον άνθρωπο».
«Νομίζω πως οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα στα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού μέσα στη μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανένα τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς. Ούτε είναι φυσικά λόγος να τα εγκαταλείπουν, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο κι όπως έγινε και στο εξωτερικό. Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην μετάδοση και διασπορά της νόσου σε ανθρώπους», κατέληξε.