ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

«Βαρέθκα μάνα μ’ τα καπνά»

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει το τρίτο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για τα Νταρνακοχώρια του νομού Σερρών, το οποίο θα μεταδοθεί εκτάκτως από το Πρώτο Πρόγραμμα, τη Φωνή της Ελλάδας και την ΕΡΤ Σερρών, την Κυριακή 5 Απριλίου 2020 στις 12 το μεσημέρι.
Σ’ αυτή τη ραδιοφωνική ενότητα, η εκπομπή κάνει στάση στο χωριό Άγιο Πνεύμα. Μέσα από την αφήγηση της 82χρονης Βασιλικής Κωτσούλα ξετυλίγεται όλη.. η ιστορία του χωριού κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα με άξονα την καλλιέργεια και επεξεργασία του καπνού.
Η Βασιλική Κωτσούλα περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τρόπου ζωής στα Νταρνακοχώρια, τις εθιμικές πρακτικές στον κύκλο του χρόνου, τις γιορτές, τα πανηγύρια και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής, όλα άμεσα συνδεδεμένα με την καλλιέργεια της γης και την παραγωγή καπνού. Άλλωστε, και η ίδια δούλεψε σκληρά στα καπνοχώραφα ήδη από την παιδική ηλικία της και έξι ολόκληρες δεκαετίες.
Από τη μια οι «χασμαλάδες», η εποχή του φυτέματος, το σκάλισμα και το «γιόμουσμα», το «σπάσιμο» του καπνού, το «μπούρλιασμα», το «σαντάλιασμα», το «κορφόκομα» και τα τιτινόξυλα και από την άλλη τα πανηγύρια, η ξενιτιά, η γερμανική και βουλγαρική κατοχή, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο λαογραφικό και ιστορικό μωσαϊκό που αναδεικνύει την ανθρωπογεωγραφία του Αγίου Πνεύματος και των Νταρνακοχωρίων.
Έρευνα-τεκμηρίωση: Λεωνίδας Κασάπης, Θωμάς Σίδερης
Παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!
Info
Κυριακή 5 Απριλίου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Βαρέθκα μάνα μ’ τα καπνά - Τα Νταρνακοχώρια του νομού Σερρών» (Γ΄ μέρος)
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook: facebook.com/protoprogramma.ert
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi