ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Τηλε-εργασία και αμοιβές στον Τύπο και τα ΜΜΕ

Ποια Μέσα θέλουν να ενταχθούν στην ενίσχυση των 800 ευρώ για τον Απρίλιο

Σήμερα λήγει η προθεσμία των επιχειρήσεων Τύπου και ΜΜΕ (που υπάγονται στους ΚΑΔ με τους ενισχυόμενους κλάδους) προκειμένου να καταθέσουν αίτημα για την ενίσχυσή τους μέσω αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους. Αναμένεται έτσι να γίνει γνωστό..
ποιες επιχειρήσεις ΜΜΕ (τηλεόραση, Τύπος και ραδιοφωνικοί σταθμοί) θα κάνουν χρήση της διάταξης πέραν της συνεταιριστικής «Εφημερίδας των Συντακτών» όπως έγινε γνωστό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ενίσχυση των 800 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν, για το σύνολο ή μέρος των εργαζομένων τους, η «Βραδυνή», οι εκδόσεις Γέρου, τα sites του Δ. Μάρη (Huffington Post, 24 Media κ.ά.), οι εφημερίδες του Γ. Φιλιππάκη («Δημοκρατία», «Εστία» κ.ά.), μέρος του προσωπικού του Alpha κ.ά. Σήμερα θα γίνει γνωστό ποιες ακόμη επιχειρήσεις ΜΜΕ θα ενταχθούν και για ποιο μέρος του προσωπικού τους.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη ΚΥΑ, (12998/232 ΦΕΚ Β' 1078/28-03-2020 αρ. 4), οι επιχειρήσεις που θέτουν εργαζομένους σε αναστολή σύμβασης θα μπορούν να τους ζητήσουν, για έκτακτες ανάγκες, να εργάζονται με τηλε-εργασία και να τους καταβάλουν επιπλέον ποσόν πέραν των 800 ευρώ και έως το ποσό των κανονικών αποδοχών τους. Με αυτόν τον τρόπο:
* Η αναστολή σύμβασης δεν θα είναι κατά κυριολεξία αναστολή σύμβασης, αφού ο εργαζόμενος θα δουλεύει από το σπίτι.
* Ο εργαζόμενος θα εργάζεται στην πραγματικότητα, αν και η σύμβασή του θα έχει ανασταλεί, και θα συμφωνεί με τον εργοδότη του μια επιπλέον αμοιβή (πέραν των 800 ευρώ) για την εργασία αυτή.
* Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται από το κράτος.

Αγγέλα Νταρζάνου / Αυγή