ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός, κρούσματα και… χούντες!

Τι συμβαίνει όταν η επιδημία ανοίγει την όρεξη για αυταρχισμό;

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Δυο λογάκια πρώτα, πριν πάμε στο ψητό:
Το σημερινό κείμενο συνοδεύεται από μια εύγλωττη φωτογραφία. Από ένα γκραφίτι στη Νομική, στον εξωτερικό τοίχο της Σόλωνος. Έχω το λόγο μου που το επέλεξα και θα εξηγηθώ στη συνέχεια. Αλλά θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν αφορά σε καμία περίπτωση στην..
κατάσταση της Ελλάδας. Η χούντα μάς τελείωσε το ’74 κι όσα ζούμε έκτοτε δεν έχουν σχέση με δικτατορίες και λοιπές εύοσμες καταστάσεις. Κομπλέ μπορεί να μην είναι αλλά χούντα δεν είναι. Τελεία.
Τούτων λεχθέντων (πόσο μ΄αρέσει ν’ ακούγομαι σαν κωλόγερος!), το εν λόγω ψητό έχει ως εξής:
Στην Ουγγαρία ψηφίσανε να πάει στο διάολο η Βουλή και η κοινοβουλευτική διαδικασία και να τ’ αναλάβει όλα ο πρωθυπουργός Γιαν Όρμπαν ο οποίος θα κυβερνάει μέσω διαταγμάτων κατά τα γούστα του. Όχι ότι δεν περνάει και τώρα όποιον νόμο του αρέσει, αλλά γιατί να τρέχει ο άνθρωπος, γιατί να τσακώνεται με την αντιπολίτευση, γιατί (πάνω απ’ όλα…) να δικαιολογεί τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του. Ο κορωνοϊός του έδωσε την τέλεια ευκαιρία να εγκαταστήσει την πρώτη διακυβέρνηση τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στην Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες. Και θα την αφήσει αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη;
Είναι αυτό που οι φιλελέδες λένε, χωρίς να ντρέπονται, ότι η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Σας τα είχα γράψει για όσα μας προέκυψαν από τον κορωνοϊό στον τομέα των ατομικών ελευθεριών (όχι στον τομέα της ατομικής ευθύνης κύριε υπουργέ μου, αμάν πιά!), δεν μπορείτε να έχετε παράπονο.
Λέξη προς λέξη:
«Οι αρχές της Νοτίου Κορέας, της Λομβαρδίας και του Ισραήλ μελετούν τα στοιχεία GPS από τα κινητά τηλέφωνα του κοσμάκη για να διαμορφώσουν χάρτες από τις δραστηριότητες και τις συναλλαγές των κρουσμάτων κορωνοϊού, για να εξετάσουν πόσο κοντά αυτά τα κρούσματα ήρθαν σε άλλους πολίτες και για να διακριβώσουν κατά πόσο τηρούνται οι οδηγίες περιορισμού των μετακινήσεων.
Και στην Κίνα, τη μάνα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, η κυβέρνηση επέβαλε στους πολίτες να κατεβάσουν μια εφαρμογή στα κινητά τους που αυτομάτως τους κατατάσσει σε μία από τρεις χρωματικές κατηγορίες (κόκκινη, κίτρινη ή πράσινη) ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν να νοσήσουν από κορωνοϊό».
Και έχει και συνέχεια βεβαίως. Όπως διαβάζω στους New York Times, υπερεξουσίες λόγω κορωνοϊού κονόμησαν ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, οι πρωθυπουργοί της Ιορδανίας και της Ταϋλάνδης καθώς και ουκ ολίγοι υπουργοί της Βρετανίας, ενώ κι ο Μπένυ στο Ισραήλ (ο δικός τους Μπένυ, όχι ο δικός μας!) βρήκε την ευκαιρία να βάλει λουκέτο στα δικαστήρια, καθυστερώντας μια υποθεσούλα δική του που πολύ τον καίει. Μη λησμονήσω βεβαίως και τη Χιλή, όπου ιδιαιτέρως ανακουφίστηκε από τον κορωνοϊο η καθεστηκυία τάξη της χώρας, καθώς έβγαλε το στρατό στους δρόμους και ξεφορτώθηκε τις πολύμηνες διαδηλώσεις…
Να επιστρέψω όμως στην Ουγγαρία για να κλείσουμε. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα, προέκυψε και ποινή πέντε ετών για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με την επιδημία. Πράγμα που σε πρώτη ανάγνωση δεν μοιάζει και τόσο άσχημο, μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε πολύ άγρια λογοκρισία. Ιδίως όταν το καθεστώς που θα εξετάζει τις «παραβιάσεις» του νόμου δεν θα έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν!
Υ.Γ.: Χρονικός ορίζοντας για τη λήξη των υπερεξουσιών του Όρμπαν δεν υπάρχει. Ήταν το μόνο που ζήταγε η αντιπολίτευση και δεν το πήρε ούτε αυτό. Θα δούμε λοιπόν πόσο «προσωρινά» θα είναι τα μέτρα, μιας και τα προηγούμενα «προσωρινά» μέτρα του Όρμπαν, εκείνα για το μεταναστευτικό, κοντεύουν να κλείσουν πενταετία και πάνε…

- το κείμενο του Χρήστου Ξανθάκη είναι από το newpost.gr