ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Λουντέμης στο θέατρο Olvio

Χάρης Μαυρουδής: Πατρίδα πρέπει να είναι οι ιδέες, οι αξίες, οι άνθρωποι, η οικογένεια σου

Η παράσταση «Οδός Αβύσσου, Αριθμός 0», 41 χρόνια μετά τον θάνατο του Μενέλαου Λουντέμη, και 71 χρόνια από την λειτουργία της Μακρονήσου ως στρατόπεδο συγκέντρωσης «εθνικής αναμόρφωσης», ανεβαίνει στις 9 Φεβρουαρίου στο θέατρο Olvio.
Με αυτή την αφορμή είπα να κάνω μια κουβέντα με τον ηθοποιό και συμπαραγωγό της παράστασης, Χάρη Μαυρουδή.  Φυσικά η συζήτηση δεν έμεινε αυστηρά σε μια παρουσιάση της παράστασης αλλά – ευτυχώς – ξεστράτισε και σε άλλα θέματα που προκύπτουν όταν μιλάς με ενδιαφέροντες ανθρώπους όχι μόνο για..
την τέχνη που εξασκούν αλλά και για την πολιτική τους συγκρότηση και την εθελοντική προσφορά τους (και ο Χάρης Μαυρουδής τα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά!)
Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά σε αθηναϊκή σκηνή σε θεατρική διασκευή από την Σοφία Αδαμίδου και σκηνοθεσία  της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.
Ο Μενέλαος Λουντέμης στο μυθιστόρημα «Οδός Αβύσσου, Αριθμός 0» περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις συνθήκες κράτησης κάτω από το εγκληματικό καθεστώς «πειθαρχημένης διαβίωσης» και βασανιστηρίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μακρονήσου, όπου κυριαρχούσε η ωμή βία, ο τρόμος και η απελπισία, αλλά και η λεβεντιά και η αξιοπρέπεια των εξορισθέντων.
«Το νησί αυτό, που διαδραματίζεται σήμερα η ιστορία μας» γράφει ο Μενέλαος Λουντέμης- «είναι το τοπίο όπου το έγκλημα δοξάστηκε σαν ύψιστη αρετή. Όπου μέσα απ’ το λαρύγγι του ανθρώπου πέρασαν -για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ανθρωπότητας- φθόγγοι άγνωστοι…
- διαβάστε την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Χάρη Μαυρουδή στον Γιάννη Καφάτο στο viewtag ΕΔΩ