ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Novartis: «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»

H Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση για παρέμβαση στη δικαιοσύνη

Για ένα τεράστιο σκάνδαλο που ξεπερνάει κι αυτό της Siemens, έκαναν λόγο ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αντίστοιχα, αναφερόμενοι στην υπόθεση Novartis.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την παράδοση της σχετικής δικογραφίας από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στον κ. Κοντονή, προκειμένου ο υπουργός να τη διαβιβάσει στη Βουλή, καθώς αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα (φέρονται να εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί - δείτε εδώ τα ονόματα)..
Κοντονής και Παπαγγελόπουλος είχαν συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δήλωσε ότι έλαβε «μερική ενημέρωση» της δικογραφίας και -επικαλούμενος την πείρα του- υποστήριξε ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».
Από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής υπενθύμισε ότι πριν από ένα έτος είχε δηλώσει πως το σκάνδαλο της Novartis είναι μεγαλύτερο από αυτό της Siemens «και αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα». Το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο, καθώς σε μία περίοδο κρίσης και ύφεσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν παράνομα, με συνέπεια να εκτοξευθεί η φαρμακευτική δαπάνη, σημείωσε επίσης ο κ. Κοντονής. 
Όπως συμπλήρωσε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες. Έτσι, αύριο (Τρίτη) η δικογραφία θα είναι στα χέρια του προέδρου της Βουλής και στη συνέχεια θα ενημερωθούν τα κόμματα. 
Όσο για το ενδεχόμενο παραγραφής, ο υπουργός υπενθύμισε με νόημα ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν και αδικήματα που δεν είχαν παραγραφεί και για τα οποία είχαν παραπεμφθεί πολιτικά πρόσωπα σε δίκη.

Τι λέει η ΝΔ 

H Ν.Δ. κατηγόρησε ξεκάθαρα την κυβέρνηση για παρέμβαση στη δικαιοσύνη, αφήνοντας αιχμές ότι το θέμα έρχεται μόλις μία ημέρα μετά το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.
Η ανακοίνωση της Ν.Δ. έχει ως παρακάτω:
Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση της εκτελεστικής εξουσίας.

Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα...

Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
- από efsyn.gr