ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Μαξίμου: Τα ίδια έλεγε και ο κύριος Τσοχατζόπουλος

«Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει»

«Η στάση της ΝΔ θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη φάκα μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη. (Θυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγε και ο κος Τσοχατζόπουλος)». Αυτό αναφέρει non paper της κυβέρνηση που σχολιάζει τις αντιδράσεις της αξιωματικης αντιπολίτευσης για την υπόθεση Novartis. Το ερώτημα δεν είναι αν μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά «αν έκαναν υπερτιμολογήσεις υπέρ Novartis με ανταλλάγματα» απαντά η κυβέρνηση στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας ενώ χαρακτηρίζει.. «ανέκδοτο» την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά «να υποβαθμίσει τους μάρτυρες» επισημαίνοντας:
«Το επιχείρημα της ΝΔ περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό. Καμία παρέμβαση στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες».


Την ίδια ώρα στον πρόεδρο της Βουλής διαβιβάζεται σήμερα η δικογραφία της Novartis, για το τι θα επακολουθήσει (αίτημα για προανακριτική ή ένταξη της δικογραφίας στην εν εξελίξει εξεταστική για την Υγεία) θα αποφασίσουν οι βουλευτές, μετά την ενημέρωσή τους για τη δικογραφία. Θυμίζουμε οτι στη δικογραφία, την οποία συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών. Πρόκειται για τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Αναλυτικά το non paper της κυβέρνησης για τις αντιδράσεις της ΝΔ:
Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει
1. Το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ένα διεθνές σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες του κόσμου, ήταν η κρίσιμη χώρα.
2. Αυτό που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές αρχές, όσο και από αρχές άλλων χωρών είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας.
3. Το επιχείρημα της ΝΔ περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό.
Καμία παρέμβαση στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη παρέχει ενημέρωση για την διαδικαστική πρόοδο των ποινικών υποθέσεων και προς την Βουλή κατά την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.
4. Η επιχειρηματολογία ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο επειδή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη είναι εξίσου έωλη. Το ερώτημα δεν είναι αν μείωσαν την δαπάνη, αλλά αν έκαναν υπερτιμολογήσεις υπέρ Novartis με ανταλλάγματα.
5. Επίσης, ανέκδοτο αποτελεί και η προσπάθεια του κου Σαμαρά που προσπαθεί να υποβαθμίσει τους μάρτυρες σε «ανώνυμους».
Α. Τα αναφερόμενα από τον κ. Σαμαρά στους μάρτυρες συνιστούν κριτική όχι στην Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την Δικαιοσύνη και σε θεσπισμένες ανακριτικές μεθόδους.
Β. Η «ανωνυμία» των μαρτύρων καθώς και το να έχουν «ψευδώνυμο»  προβλέπεται στην Δικονομία μας.
Γ. Η μαρτυρία τους ελέγχεται σε κάθε περίπτωση.
Δ. Ο ίδιος δεν θα πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για το νομικό πλαίσιο των προστατευόμενων μαρτύρων, το οποίο θεσπίστηκε και από την κυβέρνησή του.

Καλά θα κάνει λοιπόν  η ΝΔ να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και να αναμένει να σχολιάσει, όπως όλοι μας, τα αποτελέσματα των ερευνών των ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών, αντί να προτρέχει.
Επειδή, λοιπόν, διερευνάται υπόθεση υπερτιμολόγησης φαρμάκων σε καιρό κρίσης και διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας, το μόνο ερώτημα είναι αν θέλει να βρούμε ποιοι ευθύνονται.
Αν ναι, ας συμβάλει στη Βουλή.
Αν όχι, τουλάχιστον να μην επιδεικνύει τέτοιο πανικό.
Η στάση της θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη φάκα μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη. (Θυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγε και ο κος Τσοχατζόπουλος).
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί ο νόμος και να διαλευκανθεί ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο.
Ευχόμαστε να επιθυμούν όλοι το ίδιο.