ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Αντίδραση της ΕΣΗΕΑ για Στεφανάκο

Η δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο του νεκρού Βασίλη Στεφανάκου δεν στοχεύει στην πληροφόρηση αλλά στον εντυπωσιασμό

Με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφιών του νεκρού Βασίλη Στεφανάκου και την αναπαραγωγή βίντεο της δολοφονίας του, τα οποία προφανώς δεν στοχεύουν στην πληροφόρηση του κοινού αλλά στον εντυπωσιασμό του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ οφείλει να τονίσει:
Οι δημοσιεύσεις αυτές όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της ενημέρωσης, αλλά,.. αντιθέτως, προσβάλλουν κατάφωρα τους κανόνες δεοντολογίας του επαγγέλματος και τις πανανθρώπινες αξίες.
Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι ο σεβασμός της προσωπικότητας του ατόμου, η διακριτικότητα και η ευαισθησία καθώς και ο σεβασμός τόσο του νεκρού όσο και των πενθούντων συγγενών και φίλων είναι πρωταρχική υποχρέωση του δημοσιογράφου (άρθρο 2 Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος). Άλλωστε, το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ έχει εκδώσει κατά καιρούς ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα.   

Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει η δημοσιογραφία για να δικαιώνει το ρόλο της οφείλει να μην υποκύπτει στον εύκολο εντυπωσιασμό. Αντιθέτως, πρέπει να είναι αποκαλυπτική, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, όπου κι αν εργάζονται, μέσα στις αντίξοες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας αλλά και οι ίδιοι, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, οφείλουν με νηφαλιότητα να επιτελούν το έργο τους προς όφελος της ενημέρωσης του πολίτη.