ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

«Δημοσιογράφοι» σε διατεταγμένη υπηρεσία...

Το σύστημα παίζει τα ρέστα του

Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου

Από χθες το πρωί, «δημοσιογράφοι» σε διατεταγμένη υπηρεσία, κυκλοφορούσαν από ανακριτικά σε δημοσιογραφικά γραφεία κουβαλώντας ένα χαρτάκι: περιείχε ονόματα ανθρώπων, που ίσως είναι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για το σκάνδαλο Νovartis, που προστατεύονται από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο στόχος της επιχείρησης «αποκάλυψη των κουκουλοφόρων» είναι να εκφοβίσουν τους μάρτυρες και να τους..
εκθέσουν σε κίνδυνο. Ώστε σε μία επόμενη φάση οι μάρτυρες αυτοί να μην επιμείνουν ή να αναιρέσουν τις καταθέσεις τους, στις οποίες εμπλέκουν και πολιτικά πρόσωπα.

Η υπόθεση Novartis είναι ένα σκάνδαλο μεγατόνων. Φέρνει στην επιφάνεια έναν από τους βασικούς λόγους που η χώρα χρεοκόπησε, σπαταλώντας δις για ένα σύστημα υγείας που ενώ δεν προσέφερε ουσιαστική περίθαλψη στους πολίτες, διεκδικούσε το πρωτάθλημα φαρμακευτικής  δαπάνης στην Ευρώπη, αν όχι σε όλο το κόσμο. Και συγχρόνως αποκαλύπτει την διαφθορά που σαν γάγγραινα σάπισε τη χώρα: στη πραγματικότητα καμία προμήθεια, καμία σύμβαση με το δημόσιο δεν γινόταν χωρίς το απαραίτητο λάδωμα των υπευθύνων, σε όλη τη κλίμακα της ιεραρχίας. Και όχι μόνο στο χώρο της υγείας, αλλά στον τομέα των δημόσιων επενδύσεων αλλά και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

Με τη συμμετοχή του FBI, η έρευνα για το σκάνδαλο διεξάγεται στην Ελλάδα για παραπάνω από ένα χρόνο. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση το γνώριζαν. Μάλιστα η τελευταία είχε προσπαθήσει να εκφοβίσει κάποια από τα γραφεία που ερευνούσαν την υπόθεση. Προς το τέλος του 2017 ένας ανώτατος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης είχε κληθεί στις ΗΠΑ για να καταθέσει, αλλά τη τελευταία στιγμή ματαίωσε το ταξίδι του. Αυτό που δεν περίμενε η ΝΔ είναι ότι η αναφορά της εισαγγελέως Διαφθοράς προς τη Βουλή, θα περιείχε όχι ένα ή δύο, αλλά 10 ονόματα πολιτικών που σύμφωνα με τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είχαν χρηματιστεί.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η υπόθεση είναι ζήτημα ζωής η θανάτου: αν τόσα σημαίνοντα στελέχη της εμπλέκονται στο σκάνδαλο, το χτύπημα είναι συντριπτικό. Η θεωρία που πρόβαλλε ως πρώτη αντίδραση, ότι δηλαδή η κυβέρνηση είχε « στήσει » την υπόθεση είναι αστεία: οι ..περισσότεροι πράκτορες του FBI δεν είναι γραμμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ! Δεν απέμενε παρά ο εκφοβισμός της εισαγγελέως Διαφθοράς και των μαρτύρων, που άρχισαν να απειλούνται με κάθε είδους μηνύσεις και ποινές. Πάνω στο άγχος του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Γεωργιάδης, του οποίου το όνομα αναφέρεται στις καταθέσεις, έχει απειλήσει ότι θα φυλακίσει πολλούς από τους εμπλεκόμενους έως τον πρωθυπουργό, αν και είναι ο τελευταίος που κινδυνεύει με φυλάκιση…

Όμως από το ξετύλιγμα της υπόθεσης δεν κινδυνεύει μόνο η αντιπολίτευση, αλλά ολόκληρο το σύστημα που κέρδιζε όλα αυτά τα χρόνια χρήματα από τη διαφθορά, την ώρα που οι Έλληνες πολίτες αγόραζαν φάρμακα ακριβότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ή και πέθαιναν επειδή δεν είχαν χρήματα να τα αγοράσουν. Από ορισμένα ΜΜΕ που επίσης «επιχορηγήθηκαν» γενναία από τη Novartis, τα στελέχη των υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών μέχρι τους 4.500 γιατρούς που φιγουράρουν στη λίστα της ελβετικής εταιρείας. Όλες σχεδόν οι εξουσίες διαπλέκονται, από  του Τύπου μέχρι και τη Δικαστική. Προκαλεί τρομερή εντύπωση ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πολύ ευαίσθητη σε άλλες πολύ μικρότερες σημασίας στιγμές, δεν έχει βρει μια λέξη για να υπερασπιστεί τη συνάδελφο Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς. Η οποία έχει δεχθεί επιθέσεις χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της χώρας, τουλάχιστον από την εποχή που κάποιοι θαρραλέοι ανακριτές ερευνούσαν τη δολοφονία Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη του 1963.

Οι whistleblowers- μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, είναι οι ήρωες της εποχής μας. Διακινδυνεύουν όχι μόνο τη καριέρα τους ή την τύχη της οικογένειας τους, αλλά συχνά και τη ζωή τους. Από την λίστα Φαλτσιανί-Λαγκάρντ μέχρι τα Lux Leaks και τα Panama Papers, όλα τα μεγάλα σκάνδαλα για το παγκόσμιο σύστημα της φοροδιαφυγής και των offshore ήρθαν στην επιφάνεια χάρις στις αποκαλύψεις τους, που μεταξύ των άλλων ενίσχυσαν και τα δημόσια ταμεία, όταν οι φοροδιαφεύγοντες κλήθηκαν να πληρώσουν. Η μεταχείριση τους ως «κουκουλοφόρους » είναι μία από τις πλέον επαίσχυντες τακτικές, στις οποίες δυστυχώς η Ελλάδα ξανά πρωτοτυπεί. Είναι επίσης απορίας άξιον πως ο εισαγγελέας δεν έχει ακόμη επέμβει για να τους προστατέψει από τους κάθε λογής πραγματικούς καταδότες.

Το σύστημα παίζει τα ρέστα του. Για να μην τιμωρηθούν όσα μέλη του πραγματικά χρηματίστηκαν αλλά και για να μη χάσει τα προνόμια του. Όσα έχουν γίνει την εβδομάδα που πέρασε, δείχνουν ότι το σύστημα είναι πανίσχυρο. Δεν έχει πάρει όμως υπόψιν του τον αμερικανικό παράγοντα που, για τους δικούς του λόγους, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και τους επιφυλάσσει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Χώρια οι Συριζαίοι του FBI…

- από το tvxs