ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Υπόθεση Novartis: τα ονόματα των πολιτικών που εμπλέκονται

Τι δηλώνουν

Σε ονόματα πολιτικών «σκόνταψε» η δικαστική έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς (Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης) παρέδωσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέρος της δικογραφίας για την υπόθεση προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών για να εξεταστεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας.
Σύμφωνα με τη δικογραφία στην υπόθεση φέρονται να εμπλεκονται οκτώ πρώην υπουργοί Υγείας,..
Οικονομίας και Ανάπτυξης, την περίοδο απο το 2006 έως τις αρχές του 2015 και δυο πρώην πρωθυπουργοί: ο Αντώνης Σαμαράς και ο υπηρεσιακός Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς και οκτώ πρώην υπουργοί. Τα ονόματα των υπουργών είναι:
Γιάννης Στουρνάρας,  Δημήτρης Αβραμόπουλος,  Άδωνις Γεωργιάδης,  Ευάγγελος Βενιζέλος,  Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος,  Μάριος Σαλμάς και Γιώργος Κουτρουμάνης.


Tι λένε οι εμπλεκόμενοι
  • Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος αναφέρει:
«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαίου - Ιούνιου 2012».
  • Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ αναφέρει:
«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».
  • Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».
  • Ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:
«Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον,  δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να  διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».  
  • Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015.
Να σημειωθεί ότι την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου.
Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα.»

  • Ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση Novartis, έγραψε στο twitter:
- «Τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί!...».
- «Αν αληθεύει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια Δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό».

ΥΓ Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί στον Κωνσταντίνο Φρουζή, πρώην γενικό διευθυντή  της Novartis Hellas και πρώην πρόεδρο του συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Η δίωξη αφορά στην κατηγορία της δωροδοκίας και έχει εκδοθεί διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.