ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Tι αλλάζει στην ελληνική μιντιακή βιομηχανία


Σε μια εξαιρετική εκδήλωση, στην «Αγορά Αργύρη», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου της ΠΟΕΣΥ Σωτήρη Τριανταφύλλου «Τα ΜΜΕ και η δημοσιογραφία σε μετάβαση», από τις εκδόσεις «ΔΙΣΙΓΜΑ». Πλήθος κόσμου από την Πάτρα και τη Ναύπακτο παρευρέθη στην παρουσίαση του βιβλίου, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάτρας και πρόεδρος του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ Μιχάλης Βασιλάκης.
Ομιλητές ήταν οι Βασίλης Τριανταφύλλου καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιώτα Αντωνοπούλου αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Δημοσιογράφος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων Κυριάκος Κορτέσης και ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ Θανάσης Μπαμπανέβας.

Μεταξύ των καλεσμένων, οι οποίοι έδωσαν το παρών στην παρουσίαση ήταν, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, οι αντιδήμαρχοι Πατρέων Τάκης Πετρόπουλος και Νικόλαος Ασπράγκαθος, ο αντιπρύτανης Οικονομικών Μελετών Έργων και Τεχνολογιών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Βαγγέλης Λιόλιος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Άγγελος Δανιήλ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος, εκπρόσωποι των βουλευτών Σίας Αναγνωστοπούλου και Νίκου Καραθανασόπουλου, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών και ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου Κώστας Κονίδας. Παρόντες ήταν επίσης μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ, πολλοί δημοσιογράφοι και διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στόχος του βιβλίου είναι να καταγράψει, να αναλύσει σε βάθος και να εξηγήσει τις μεταβολές στα ΜΜΕ, τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους.

Επικεντρώνει δε στην ελληνική μηντιακή βιομηχανία, η οποία ακολουθεί μεν κάποια διεθνή πρότυπα, αλλά διαθέτει και τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το παρόν βιβλίο καλύπτει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία και αφορά τις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων καθώς επίσης και την επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού στα ΜΜΕ.

Επίσης, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση της ιστορίας και της εξέλιξης της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας, παγκοσμίως και στην Ελλάδα από τα πρώτα βήματα μέχρι και τη σημερινή εποχή των ραγδαίων αλλαγών και εξελίξεων. Από την εποχή των πρώτων μηνυμάτων επικοινωνίας και των χειρόγραφων εφημερίδων μέχρι σήμερα που δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης παρουσιάζουν ρομπότ. Το βιβλίο αποτελεί πανεπιστημιακό σύγγραμμα, διδάσκεται για δεύτερη χρονιά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού που εδρεύει στη Σπάρτη.