ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Politico: «Πρύτανης» του λόμπινγκ υπέρ Κατάρ η Καϊλή


Κρατείται για 2η μέρα, ενώ έρχονται ανακοινώσεις - Ποιά άλλα ονόματα εμπλέκονται


Οι γνώστες μιλάνε για το «πιο σοβαρό», «πιο σοκαριστικό», «πιο κραυγαλέο» σκάνδαλο διαφθοράς που έχει πλήξει τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια, αναφέρει το Politico σε ανάλυσή του στην οποία επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τo Qatar gate των Βρυξελλών.
Και ενώ τελούμε εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων από τις βελγικές Αρχές, που θα εκδώσουν δελτίο Τύπου σήμερα στη 1:00 το μεσημέρι, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε ήδη την αναστολή όλων των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή που απορρέουν από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.
Η κ. Καϊλή διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ και από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ενώ με φόντο την υπόθεση ξέσπασε μια σκληρή κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.
Εκτός της κ. Καϊλή, ακόμη τέσσερα άτομα προσήχθησαν και κρατούνται από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς.
Ανάμεσά τους φέρεται να είναι ο σύντροφος της κ.Καϊλή αλλά και ο πατέρας της ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.
Από τις έρευνες της βελγικής αστυνομίας εντοπίστηκαν μετρητά 600.000 ευρώ.


Στις ερωταπαντήσεις του το Politico σημειώνει τα εξής:

Ποια είναι η Εύα Καϊλή;
Ως μία από τους 14 αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, η Καϊλή είναι μία από τους πιο ισχυρούς παίκτες του θεσμού —και ως πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων μια διασημότητα στην πατρίδα της, την Ελλάδα, μια από τις πιο λαμπερές φιγούρες των Βρυξελλών.
Αλλά η Καϊλη έχει επίσης αναδειχθεί ως ένας από τους πιο ανοιχτούς υπερασπιστές του Κατάρ. Πρόσφατα χαρακτήρισε τη χώρα « πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα » μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας της χώρας, παρά τις έντονες διεθνείς ανησυχίες για τις συνθήκες για τους εργαζομένους στις κατασκευές γηπέδων. Μέλος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει ειδικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με την αστυνομία και άτομα με άμεση γνώση, έχει τεθεί υπό κράτηση και ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Γιόργκι. Είναι σύμβουλος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — και ιδρυτής μιας ΜΚΟ που ονομάζεται Fight Impunity «Πολεμήστε την Ατιμωρησία» , η οποία υποτίθεται στοχεύει να προωθήσει «την λογοδοσία ως κεντρικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της διεθνούς δικαιοσύνης».
Το σημαντικότερο είναι ότι πρόεδρος του Fight Impunity είναι ο Pier Antonio Panzeri, κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης.

Ποιος άλλος εμπλέκεται;
Ο Panzeri, ένας Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής επίσης από το S&D ήταν μεταξύ των συλληφθέντων το πρωί της Παρασκευής. Συνελήφθησαν επίσης η σύζυγος και η κόρη του από την ιταλική αστυνομία. Το ένταλμα σύλληψής τους, τον κατηγορεί ότι «παρενέβη πολιτικά σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου».
Πρώην κοινοβουλευτικοί βοηθοί, ειδικά εκείνοι που έχουν δεσμούς με την ΜΚΟ «Πολεμήστε την Ατιμωρησία», βρίσκονται επίσης υπό έλεγχο. Η αστυνομία σφράγισε επίσης το γραφείο ενός άλλου κοινοβουλευτικού βοηθού που εργαζόταν για την ΜΚΟ και που υπηρετούσε ως βοηθός της ευρωβουλευτού του S&D Marie Arena.
Η Arena, η οποία κληρονόμησε την προεδρία της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Panzeri και συνεργάζεται στενά με το Fight Impunity, επιβεβαίωσε ότι το γραφείο του βοηθού της ήταν σφραγισμένο. Η Arena είπε ότι η ίδια δεν έχει ανακριθεί από την αστυνομία.
Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ansa, ο Niccolò Figà-Talamanca έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση. Είναι ο γενικός διευθυντής μιας άλλης ΜΚΟ, No Peace Without Justice. Με επίκεντρο τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η οργάνωση εδρεύει επίσημα στη Νέα Υόρκη και τη Ρώμη. Ωστόσο, έχει την ίδια διεύθυνση στις Βρυξέλλες με το Fight Impunity, στη Rue Ducale 21».
Ένα άλλο κορυφαίο όνομα στο τιμητικό συμβούλιο του Fight Impunity, η πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, παραιτήθηκε από το συμβούλιο το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κολεγίου της Ευρώπης, όπου η Μογκερίνι είναι τώρα πρύτανης.

Περιορίζεται το σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Οχι. Συνελήφθη επίσης: ο Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα έγινε γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC). Πριν από αυτό, ήταν ο επί μακρόν αρχηγός της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
Τα συνδικάτα οικοδόμων ήταν μερικά από τα κορυφαία επικριτικά του ιστορικού του Κατάρ σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά ακόμη και πριν αναλάβει ο Visentini, η ITUC ήταν μια αξιοσημείωτη εξαίρεση . Ο Sharan Burrow, ο προηγούμενος επικεφαλής της ITUC, προέτρεψε τους εξωτερικούς επικριτές της εργατικής νομοθεσίας της χώρας να «πάνε και να ρίξουν μια ματιά στην αλλαγή» σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας του Κατάρ τον Ιούνιο.

Γιατί το Κατάρ θέλει να ασκήσει πίεση;
Το εμιράτο του Κόλπου φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, που αντί να προβάλλει θετικά τη χωρα, αποδείχθηκε ότι έριξε μια αρνητική σκιά στη χώρα. Οι κατηγορίες για δωροδοκίες στη διαδικασία υποβολής προσφορών και οι συνθήκες σκλαβιάς για τους ξένους εργάτες έδωσαν δικαιώματα για επιθέσεις εις βάρος της μουσουλμανικής χώρας σχετικά και με τα δικαιώματα των γυναικών και των LGBTQ+.
Η διατήρηση μιας «καλής φήμης» είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το Κατάρ εργάζεται για να συνάψει συμφωνίες με χώρες της ΕΕ για το φυσικό του αέριο. Μια πρόταση να δοθεί στους Κατάρ ταξιδιώτες χωρίς βίζα στον χώρο Σένγκεν της ΕΕ προχωρά επίσης στο Κοινοβούλιο — τουλάχιστον μέχρι πρότινος.

Πώς υποστήριζε η Καϊλή το Κατάρ;
Η Καϊλή ήταν αναμφισβήτητα η «πρύτανης» της (μεγάλης ομάδας) υπερασπιστών της Ντόχα στο S&D.
Στις 24 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, καθώς η Ολομέλεια ψήφισε ένα ψήφισμα «που αποδοκιμάζει τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών», η Καϊλή πήρε το λόγο για να επαινέσει την «ιστορική μεταμόρφωση» που επέφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Ομοίως, πριν από 10 ημέρες, εμφανίστηκε για να ψηφίσει υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ στην επιτροπή δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου — παρόλο που δεν είναι μέλος της επιτροπής.
Η Καϊλή προξένησε επίσης μεγάλη εντύπωση όταν έκανε μόνη της ένα ταξίδι στη Ντόχα, τη στιγμή που η κυβέρνηση του Κατάρ ακύρωνε επίσκεψη Αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου που σχεδίαζε να πάει στο Κατάρ λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο, για να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του τουρνουά και να παρακολουθήσει τις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας.
Ωστόσο, ένα μήνα πριν από την επίσκεψη, η συμβουλευτική συνέλευση του Κατάρ, γνωστή ως Συμβούλιο Shura, ζήτησε την αναβολή της επίσκεψης. Αντ ‘αυτού, η Καϊλή πήγε στο Κατάρ την εβδομάδα που υποτίθεται ότι θα ήταν εκεί η πλήρης αντιπροσωπεία – και επαίνεσε πλήρως τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του εμιράτου.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο , είπε ότι ήταν εκεί εκπροσωπώντας 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν την πρόοδο της χώρας ως αντιπροσωπεία κοινών αξιών.

Πόσο σημαντική είναι η όλη υπόθεση;
Οι ομάδες παρακολούθησης συμφωνούν στους… υπερθετικούς βαθμούς. Το σκάνδαλο του Κατάρ ίσως αποδειχθεί «η πιο κραυγαλέα υπόθεση» διαφθοράς που έχει γνωρίσει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Michiel van Hulten. Ο Alberto Alemanno, καθηγητής Νομικής στο HEC Paris, το χαρακτήρισε «το πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο ακεραιότητας στην ιστορία της ΕΕ».
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Daniel Freund, συμπρόεδρος της διακομματικής ομάδας του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το χαρακτήρισε ένα από τα «σοβαρότερα σκάνδαλα διαφθοράς στις Βρυξέλλες τις τελευταίες δεκαετίες».
Ο Van Hulten είπε ότι το Κοινοβούλιο έχει δημιουργήσει μια «κουλτούρα ατιμωρησίας… με έναν συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης (ή μάλιστα οποιασδήποτε) εποπτείας δεοντολογίας». Ο Alemmano προβλέπει επίσης ότι αυτό είναι απλώς η «κορυφή του παγόβουνου», ελπίζοντας ότι η συσσώρευση σκανδάλων θα δημιουργήσει πολιτική ώθηση για ένα ανεξάρτητο σύστημα ηθικής.

Πηγή: Politico