ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Σπυράκη τέλος από τη ΝΔ


Αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται.
Όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Νωρίτερα μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο Open, η κυρία Σπυράκη είχε δηλώσει: «Σήμερα θα ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας. Δεν θέλω να υπάρχουν σκιές».
Θυμίζουμε ότι ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας δυο Ελληνίδων ευρωβουλευτών, της Μαρίας Σπυράκη και της Εύας Καϊλή, διότι υπάρχει όπως λέει «υποψία απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις.
Χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες, σε ερώτηση για την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:
«Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Αυτή τη στιγμή δεν έχω πλήρη εικόνα. Θα επιστρέψω στην Αθήνα, θα μελετήσω το θέμα και θα απαντήσω».

Η ανακοίνωση της ΕΕ

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, αναφέρεται:
«Σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κ. Εύας Καϊλή, ευρωβουλευτή, και της κας Μαρίας Σπυράκη, ευρωβουλευτή.
Με βάση ερευνητική έκθεση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχει υπόνοια απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης και ειδικότερα όσον αφορά τις αμοιβές των Διαπιστευμένων Κοινοβουλευτικών Βοηθών.
Σύμφωνα με το εθνικό εφαρμοστέο δίκαιο, η κα Καϊλή και η κα Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο αθωότητας».