ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Άρση ασυλίας για Σπυράκη - Καϊλή με υπόνοιες απάτης για τις αμοιβές των βοηθών τους


Καταιγίδα εξελίξεων στους κόλπους της ΕΕ καθώς κινήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το δίκαιο της Ένωσης. H Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, Λάουρα Κόβεσι, (σ.σ. «ξεψαχνίζει» τα πάντα σχετικά με τα ευρωπαϊκά χρήματα) ζήτησε την άρση της ασυλίας των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή και Μαρίας Σπυράκη.
Βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.
Το αίτημα βασίζεται σε μια άλλη έρευνα, διαφορετική από εκείνη που αφορά το Κατάρ, η οποία διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Στη λακωνική ανακοίνωσή της η εισαγγελία αναφέρει ότι αντικείμενο της έρευνας ήταν η χρήση των βουλευτικών αποζημιώσεων και συγκεκριμένα οι αμοιβές των κοινοβουλευτικών βοηθών.
Η Μαρία Σπυράκη μίλησε στην «Εφ.Συν.» αναφέροντας ότι υπάρχει θέμα με έναν βοηθό της και το επίδομα αλλοδαπής του (έχει απουσίες από το Ευρωκοινοβούλιο και τον ψάχνουν). «Δεν εχω πρόβλημα να αρθεί η ασυλία μου, δεν έχω τίποτα να κρύψω, δεν έχω λάβει χρήματα και όλο αυτό δεν έχει σχέση με το Κατάρ», δήλωσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ.
H χρονική στιγμή που δημοσιεύεται αυτή η ανακοίνωση και το γεγονός ότι Εύα Καϊλή και Μαρία Σπυράκη μπήκαν στο ίδιο ανακοινωθέν μας έκανε όλους να αναρωτηθούμε αν οι δύο υποθέσεις σχετίζονται.
H Εφ. Συν. επικοινώνησε με το γραφείο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.
«Δεν σχολιάζουμε την έρευνά μας και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για τη βελγική έρευνα. Πρόκειται για δύο έρευνες», μας είπαν.
Ωστόσο, τόνισαν ότι: «Παρακαλώ σημειώστε ότι βρισκόμαστε επίσης σε επαφή με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου σχετικά με την αρμοδιότητα στην έρευνα για το Κατάρ».

► Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα υποστηρίξει την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη για να μπορέσει η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να προχωρήσει, αναφέρει σε ανακοίνωσή της (η Κ.Ο. του ΕΛΚ).
Σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο, η Ε. Καϊλή και η Μ. Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας.
Μαρία Ψαρά / ΕφΣυν