ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

«Αγόρασέ τους»…


Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε «πολλές σακούλες» φέρεται να κρατούσε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες. Το βουνό των χαρτονομισμάτων οδήγησε στη σύλληψη της 44χρονης ευρωβουλευτίνας γιατί «δεν μπόρεσε να τα κρύψει», όπως αποκάλυψε η βελγική εφημερίδα L’Echo.
Τόσα στρίμωξε βιαστικά σε μια βαλίτσα ο πατέρας της Καϊλή και προσπάθησε να φύγει από το σπίτι της κόρης του, αλλά τον έπιασε επ’ αυτοφώρω η βελγική δικαστική αστυνομία και τον συνέλαβε. Και γι’ αυτό κατέπεσε και η ασπίδα της βουλευτικής ασυλίας της Καϊλή. Πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη…
Κάπου 600.000 ευρώ βρέθηκαν και στην κατοικία του 67χρονου Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Πάνζέρι στα περίχωρα των Βρυξελλών. Η σύζυγος και η κόρη του, που ζουν στη Μπρέσια, τέθηκαν επίσης σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Από τις υποκλοπές προκύπτει ότι η σύζυγος του Πανζέρι, Μαρία Κολεόνι, και η κόρη του, Σίλβια, «εμφανίζονταν απόλυτα ενήμερες» για τις δραστηριότητές του.
Η Καϊλή, ο Ιταλός σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Πανζέρι και τουλάχιστον άλλοι τρεις ύποπτοι κατηγορούνται ότι τα έπαιρναν από το Κατάρ για να αλλάξουν την κοινή γνώμη που διαμαρτυρόταν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των άθλιων συνθηκών εργασίας για την κατασκευή των γηπέδων στο Εμιράτο. Αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν με κάθειρξη έως πέντε ετών!

Χρήμα με ουρά

Ένας σεισμός πολλών Ρίχτερ που μπορεί να προκαλέσει πολλούς πολιτικούς μετασεισμούς. Στο επίκεντρο το χρήμα. Η εξαγορά ανθρώπων και συνειδήσεων. Χρήμα με ουρά. Αυτός είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του τεράστιου σκανδάλου που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο και απειλεί με μετασεισμικές δονήσεις ολόκληρη την ΕΕ.
Ο άγνωστος μέχρι τώρα Βέλγος εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ θα μείνει στην ιστορία γιατί αποκάλυψε ένα σύστημα διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος από το Κατάρ. Στόχος της επιχείρησης – σύμφωνα με τους δικαστές των Βρυξελλών – ήταν να «επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω της δωροδοκίας προσώπων που είχαν μια «σημαντική στρατηγική/πολιτική θέση» στο σώμα.
Δεν πρέπει βέβαια να πέσουμε από τα σύννεφα. Το Κατάρ είχε ανοίξει τον δρόμο της διαφθοράς από το 2010, που ξεκίνησε την εκστρατεία για να αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ
«Αν κάποιος αντιτίθεται, αγοράστε τον» ήταν το σύνθημα. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, «άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στο Κατάρ, τα υπόλοιπα ακολούθησαν» έγραψε η Monde.
Και δεν είναι μόνο το Μουντιάλ. Αλλά και η προσπάθεια του Εμιράτου να ενισχύσει διάφορες ισλαμικές οργανώσεις στην Ευρώπη, όπως αποκάλυψαν δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι το 2019 στο βιβλίο του «Qatar Papers» -τα δισεκατομμύρια του Εμιράτου για να αγοράσει την Ευρώπη.
Οι δύο δημοσιογράφοι, Κριστιάν Τσερνό (France Inter) και Ζορζ Μαλμπρουνό (Le Figaro), αποκαλύπτουν τις λεπτομερείς αναφορές μιας ΜΚΟ του Κατάρ, της Qatar Charity, της οποίας η αποστολή είναι να βοηθήσει τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη. Στο βιβλίο τους απαριθμούνται ισλαμικοί οργανισμοί που χρηματοδοτούνται άμεσα από αυτή τη ΜΚΟ σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις και σε περισσότερες από 12 πόλεις της Γαλλίας.

- το κείμενο του Μ. Ψύλου είναι από τη Ναυτεμπορική