ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Λιβάνιος: Παράλογο το 2% των εκδοτών υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ


Τη σύσταση ομάδας εργασίας για τα θέματα του Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε.. την Πέμπτη 18.03.2021 με τους Προέδρους των Ενώσεων Εκδοτών (ΕΔΙΠΤ, ΣΗΠΕ και ΕΙΕΤ).
Στην τηλεδιάσκεψη,ο κ. Λιβάνιος χαρακτήρισε παράλογο φόρο το 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ και ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ΚΥΑ αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής των επιχειρήσεων ΜΜΕ στην επιδότηση των οφειλών προς τον ΕΔΟΕΑΠ από το 2017 έως το 2020 σύμφωνα με το ν. 4779/2021.
Σημείωσε δε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να γίνουν συντονισμένες κινήσεις από όλες τις πλευρές, προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση.
Aναλυτικότερα, ο υφυπουργός υιοθέτησε την πρόταση των φορέων, να ωριμάσουν με τακτικές και χρονικά πυκνές διαδικασίες, οι ρυθμίσεις όλων των εκκρεμοτήτων, που περιγράφουν σήμερα ένα σμπαραλιασμένο τοπίο και στην συνέχεια να νομοθετηθεί σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας. Να αποφεύγεται η σκόρπια αντιμετώπιση των ζητημάτων του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου με έκτακτες τροπολογίες σε αλλότρια νομοσχέδια, που συντηρούν έτσι μια συγκεχυμένη εικόνα και μια αποδομημένη δημόσια συζήτηση.
Ο Θ. Λιβάνιος ανακοίνωσε την πρόθεσή του, ο διάλογος αυτός να γίνει στο επίπεδο του δικού του χαρτοφυλακίου (σ.σ. στο Μαξίμου) υπό την εποπτεία του και γι' αυτό θα ορίσει τους συνεργάτες του στην ομάδα εργασίας εντός των προσεχών ημερών.
Όσον αφορά το σχέδιο στήριξης του Περιφερειακού Τύπου, όπως προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το advertising.gr, αυτή την στιγμή βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών. Στην συνέχεια θα τεθεί σε γνώση της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ. Με την επιστροφή του Σχεδίου στο Μαξίμου θα ανακοινωθεί το ύψος, η διάρκεια του Προγράμματος, οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής σ' αυτό των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατου, σχετικού νόμου από τους πόρους του Προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν έναντι του ΕΔΟΕΑΠ για το 2%. Ο Θ. Λιβάνιος επανέλαβε ότι οι επιχειρήσεις που δεν οφείλουν στο Ταμείο θα χρηματοδοτηθούν αναλόγως από το Πρόγραμμα.
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό για θέματα Τύπου δεν διευκρίνισε το ύψος και τη διάρκεια του Προγράμματος. Ενώ απέφυγε να δεσμευτεί για τη διατήρηση ή όχι της επιπλέον εργοδοτικής εισφοράς 2%, την εξαίρεση του περιφερειακού, κλαδικού Τύπου από αυτήν την υποχρέωση, εναλλακτικά τη χρηματοδότηση επ' αόριστον και από τον κρατικό προϋπολογισμό των οφειλών του 2%, την επέκταση της ρύθμισης των οφειλών σε 72 δόσεις και απέναντι στον ΕΦΚΑ.
Στην τηλεδιάσκεψη την ΕΔΙΠΤ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Μιχάλης Σαββάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Μητρώου Τύπου που θα περιλαμβάνει το σύνολο του Τύπου με κριτήρια και προϋποθέσεις, αλλά χωρίς αποκλεισμούς, καθώς το Μητρώο Περιφερειακού Τύπου που συστάθηκε πρόχειρα από την προηγούμενη κυβέρνηση αφορά μόνο τις εφημερίδες που παίρνουν διακηρύξεις του Δημοσίου.
Ο κ. Λιβάνιος κράτησε σημειώσεις για όλα τα θέματα και υποσχέθηκε ότι θα είναι σε στενή συνεργασία τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του με τις Ενώσεις, προκειμένου να διευθετούνται ένα ένα τα ζητήματα. - πηγή:news247