ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Πολλοί δημοσιογράφοι λειτουργούν όχι σαν σκαπανείς ειδήσεων αλλά σαν προπαγανδιστές


«Όταν τα «συστημικά» ΜΜΕ, που θεωρητικά είναι οι εκπρόσωποι των πολιτών και όχι των κυβερνήσεων, στρατεύονται με την κυβέρνηση ή δεν της ασκούν τη δέουσα κριτική, τότε αυτό τον.. ρόλο τον αναλαμβάνουν τα εναλλακτικά Μέσα δηλαδή οι ίδιοι οι πολίτες δι’ αυτών και τότε γυρνάνε την πλάτη στους δημοσιογραφικούς τους εκπρόσωπους. Κι αυτό δεν μπορεί να αναστραφεί εύκολα», δηλώνει ο Γιώργος Πλειός.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικών Ερευνών στα ΜΜΕ, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος του ΔΣ του ΕΣΡ, μιλάει στο iEidiseis για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στη χώρα μας, με αφορμή τη σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού πρόσφατα στη Βουλή.
«Οδηγούμαστε σε έναν ιδιότυπο «επικοινωνιακό εμφύλιο». Εναλλακτικές φωνές έναντι φιλοκυβερνητικών ή και καθεστωτικών και διαδικτυακές φωνές έναντι εκείνων στα παλιά Μέσα. Η μόνη λύση σε αυτή την κατάσταση είναι ο εξωτερικός και εσωτερικός πλουραλισμός των Μέσων, δηλαδή περισσότερη επικοινωνιακή, όπως και πολιτική, δημοκρατία», λέει ο Γιώργος Πλειός στον Βασίλη Σκουρή για την κατάσταση που επικρατεί στο διαδίκτυο, την κρίση των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, τα Fake news, τις προσπάθειες ελέγχου των ΜΚΔ, αλλά και το τι πρέπει να γίνει.
«Τα παλιά Μέσα στην Ελλάδα είναι εξαρτημένα από την πολιτική εξουσία και γι’ αυτό και πολλοί δημοσιογράφοι λειτουργούν όχι σαν σκαπανείς ειδήσεων αλλά σαν προπαγανδιστές», λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Πλειός.