ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Σε καθολικό lockdown η Αγγλία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου

Ανακοινώσεις για σκληρότερα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορoνοϊός που «καλπάζει» στη Βρετανία έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο lockdown για ολόκληρη την Αγγλία, σκληρότερο από εκείνο που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.
O Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε λέγοντας ότι οι συλλογικές προσπάθειες θα.. είχαν αποδώσει στην καταπολέμηση της παλιάς παραλλαγής του ιού, αλλά η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό, 50% - 70% πιο γρήγορα.
Τα νοσοκομεία στη χώρα υφίστανται μεγαλύτερη πίεση και οι νοσηλείες στην Αγγλία αυξήθηκαν κατά 30% την τελευταία εβδομάδα. «Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα», τόνισε λέγοντας ότι οι νέοι κανόνες πρέπει να ισχύσουν από απόψε τα μεσάνυχτα.
Ο Τζόνσον ανακοίνωσε εθνικό lockdown διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια των οποίων οι πολίτες θα κληθούν να παραμείνουν στις κατοικίες τους και οι εργαζόμενοι να δουλέψουν από τα σπίτια τους. Όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως και όλα τα καταστήματα πλην αυτών που εμπορεύονται αγαθά πρώτης ανάγκης.
Όλα τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα κολέγια θα είναι κλειστά. Οι εξετάσεις είναι πλέον απίθανο να προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί.
«Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα σχολεία δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά», είπε, προσθέτοντας ότι τα παιδιά εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά απίθανο να επηρεαστούν σοβαρά ακόμη και από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα σχολεία μπορεί να λειτουργήσουν ως «φορείς μετάδοσης», προκαλώντας την διασπορά του ιού μεταξύ των νοικοκυριών.
Οι φοιτητές δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο και θα περιοριστούν στην τηλεκπαίδευση. Η προσωπική διδασκαλία μπορεί να πραγματοποιηθεί για περιορισμένο αριθμό κρίσιμων μαθημάτων, όπως η ιατρική.
Εστιατόρια και άλλα καταστήματα εστίασης μπορούν να συνεχίσουν την παράδοση κατ' οίκον, αλλά το αλκοόλ δεν θα επιτρέπεται πλέον σε «πακέτο».