ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Αφιέρωμα στην Άννα Συνοδινού


Την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, στις 23:30, η ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της Άννας Συνοδινού, μεταδίδει από την ΕΡΤ2, σε επανάληψη, την εκπομπή «Μονόγραμμα», που ήταν αφιερωμένη στη σπουδαία τραγωδό.
Η μεγάλη ηθοποιός, κορυφαία ερμηνεύτρια του αρχαίου δράματος, Άννα Συνοδινού, έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιανουαρίου 2016. Κάτοχος της ερμηνευτικής παράδοσης του Εθνικού Θεάτρου, η σπουδαία τραγωδός σημάδεψε το ελληνικό θέατρο με την έξοχη και επιβλητική υποκριτική της παρουσία.
Στην εκπομπή «Μονόγραμμα», παραγωγής 1991, η μεγάλη τραγωδός Άννα Συνοδινού μιλάει για τη ζωή της, την οικογένειά της, τη θεατρική διαδρομή της και την ιδιότητά της ως πολιτικού. Εκτενής αναφορά της αφήγησής της σχετίζεται με το σπουδαίο της έργο-δημιούργημα το «Θέατρο Λυκαβηττού» το 1965, με όραμα την προβολή του ελληνισμού.
Η εκπομπή ολοκληρώθηκε σε δύο ημίωρα μέρη, που μεταδόθηκαν στις 28 Απριλίου και στις 5 Μαΐου του 1992, αντίστοιχα.
Στη διάρκεια της εκπομπής μεταδίδεται αρχειακό φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από την παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη, που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο, τον Ιούλιο του 1991, σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη, με τη συνταρακτική ερμηνεία της Άννας Συνοδινού στον ρόλο της Εκάβης. Ήταν η εποχή που η Άννα Συνοδινού επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο και στην Επίδαυρο έπειτα από 10 χρόνια απουσίας.

Έτος παραγωγής: 1991 
Σκηνοθεσία: Κώστας Στυλιάτης 
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης – Copyright ΕΡΤ ΑΕ – ET2 
Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction). 
H εκπομπή είναι διαθέσιμη στο ERTFLIX