ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Κυβερνητικό αλαλούμ με τα σχολεία – Η Πελώνη τα κλείνει, η Μακρή τα ανοίγει


Χωρίς τέλος είναι το κυβερνητικό αλαλούμ με το άνοιγμα των σχολείων. «Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου» ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Για άλλη μια φορά το υπουργείο έσπευσε να προκαταλάβει τους ειδικούς προχωρώντας σε ανακοινώσεις με βάση την προηγούμενη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων την περασμένη Δευτέρα και χωρίς να περιμένει την προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή συνεδρίαση, όπου θα εξεταστούν και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.
Έτσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποδεικνύει ότι έχει τη δική της ατζέντα. Στην πραγματικότητα δεν λαμβάνει υπόψη της καθόλου τους επιστήμονες της επιτροπής, αλλά χρησιμοποιεί τις εισηγήσεις τους κατά το δοκούν, όπως και όποτε τη συμφέρει. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της νέας υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή στο ραδιόφωνο του Alpha. «Δεν περιμένουμε κάτι από τους λοιμωξιολόγους την Παρασκευή;» ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου, με την Ζέττα Μακρή να απαντά κοφτά: «Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία όχι!».
«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της» είχε δηλώσει αντίθετα νωρίτερα η Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. «Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», υποστήριξε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε αρχίσει να στρώνει το έδαφος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αιφνιδιαστικά περιοριστικά μέτρα που προφανώς θα συμπεριλαμβάνουν και τα σχολεία. «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» είπε στο ίδιο ραδιόφωνο.
Το ερώτημα είναι προς τι τόση βιασύνη. Τι φοβάται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από την αυριανή συνεδρίαση των ειδικών; Μήπως το ότι οι λοιμωξιολόγοι, που την περασμένη Δευτέρα έδωσαν ένα πρώτο «πράσινο φως» μόνο για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία – και αυτό όχι ομόφωνα, σύμφωνα με πληροφορίες – θα πρέπει τώρα να συνυπολογίσουν και τις απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού έξω από τους ναούς μετά το «αντάρτικο» της Εκκλησίας τα Θεοφάνεια, με την ανοχή της κυβέρνησης;
Μένει να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ των κυβερνητικών παλινωδιών. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι αυτό έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τον Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει το άνοιγμα των σχολείων και μάλιστα όλων των βαθμίδων δύο ολόκληρες ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής. Μετά, ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος μίλησε για «πρόθεση» και όχι «ειλημμένη απόφαση», για να έρθει τελικά την Τρίτη η Νίκη Κεραμέως να ανακοινώσει ότι ξαναρχίσουν δια ζώσης τα μαθήματα για τους μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Στ. Καλπάκης: Να σοβαρευτεί επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης

«Το κυβερνητικό μπάχαλο με τα σχολεία συνεχίζεται» υπογραμμίζει σε δήλωσή του on camera ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης.
«Το πρωί η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ πως τελικά τα σχολεία μπορεί να μην ανοίξουν τη Δευτέρα και θα περιμένουν τις εισηγήσεις της Επιτροπής που συνεδριάζει την Παρασκευή. Μετά από δύο ώρες, η υφυπουργός Παιδείας δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha πως θα ανοίξουν κανονικά και δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τα έχει κάνει μπάχαλο και με τα σχολεία και αδιαφορεί για τις εισηγήσεις των επιστημόνων» σημειώνει.
«Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη επιτέλους να σοβαρευτεί και να μην παίζει με την υγεία εκπαιδευτικών, των μαθητών και με την αγωνία των γονέων.
Η Επιτροπή των ειδικών είναι για να κάνει εισηγήσεις βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και όχι για να επικυρώνει τις πολιτικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη» τονίζει ο Στ. Καλπάκης. - πηγή: avgi.gr