ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Αύξηση της χρήσης κοκαΐνης κατά 80% στην Αττική λόγω lockdown – Τι δείχνουν τα λύματα


Το lockdown έχει επηρεάσει τις ζωές μας προς το χειρότερο από πολλές απόψεις.
Δεn θα μιλήσουμε για τα οικονομικά που έχει τσακίσει το λιανεμπόριο, δεν θα μιλήσουμε για τα ψυχολογικά τραύματα που έχει αφήσει αφού όλο και περισσότερες είναι οι αναφορές για καταθλίψεις, το lockdown όπως φαίνεται και από τα στοιχεία έχει..

ρίξει τους κατοίκους της πρωτεύουσας στα βαριά ναρκωτικά.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα δήλωσε στο iatropedia.gr o καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσε πως η χρήση κοκαΐνης στην Αττική σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση, αφού σχεδόν διπλασιάστηκε. Μεγάλη αύξηση εντοπίστηκε στα λύματα, όμως, και στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, όπως οι βενζοδιαζεπίνες.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής η εξέταση των λυμάτων το φθινόπωρο έδειξε αύξηση στη χρήση κοκαΐνης κατά 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Μάλιστα, αξίζει να τονιστεί πως στο πρώτο lockdown η αύξηση που είχε σημειωθεί σε σχέση με το 2019 ήταν της τάξεως του 60%.
«Τον Μάρτιο του ’20 είχαμε δει αύξηση στη χρήση κοκαΐνης της τάξης το 60%, σε σχέση με το 2019 την αντίστοιχη περίοδο, επειδή ψάχνουμε αυτές τις ουσίες εδώ και πολλά χρόνια. Στη συνέχεια υπήρξε πτώση το καλοκαίρι με το ελάχιστο, το μίνιμουμ στη χρήση κοκαΐνης να σημειώνεται τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο, όμως, άρχισε και πάλι να αυξάνει λίγο, και μετά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο αυξήθηκε σημαντικά. Τον Νοέμβριο του 2020, η αύξηση ήταν 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του ’19 και αυξήθηκε κατά 20% από την περίοδο του πρώτου lockdown», αναφέρει ο καθηγητής.

- πηγή: topontiki