ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

ΗΠΑ: Τριτοκοσμική δημοκρατία;

Τι γράφει ο Παπαχελάς για την εισβολή στο Καπιτώλιο 

Η Αμερική περνάει μία πρωτόγνωρη κρίση. Στην Ελλάδα της κρίσης κανείς ποτέ δεν κατάφερε να εισβάλει στο Κοινοβούλιο. Σήμερα οι οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο ιστορικό κτίριο του Καπιτωλίου. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του ανεύθυνου, ακραίου και βίαιου λαϊκισμού του αμερικανού Προέδρου. Και του επίσης συνένοχου κατεστημένου του κόμματός του που άφησε τα πράγματα να φτάσουν έως εδώ.
Γιατί μπορεί κάποιοι ηγέτες του να στάθηκαν σήμερα στο ύψος των περιστάσεων αρνούμενοι να ακυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά φοβήθηκαν τον Τραμπ και το μπούλινγκ του για απελπιστικά πολύ καιρό. Σήμερα η αμερικανική δημοκρατία μοιάζει με δημοκρατία του Τρίτου Κόσμου. Στο Πεκίνο, τη Μόσχα, την Τεχεράνη θα χαμογελούν δικαιολογημένα.
Ο Τραμπ ξεπέρασε κάθε όριο, ξεπέρασε την ύβρη. Ο Μπάιντεν θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Οι ΗΠΑ θα είναι όμως μία διχασμένη, εύθραυστη δημοκρατία. Μπορεί να ξαναβρεί την δύναμη να ξεπεράσει μία ακόμη κρίση. Ισως όμως και αυτό που είδαμε στις οθόνες μας να είναι μία σκηνή από μια πορεία παρακμής. Ο χρόνος θα δείξει.
Υ.Γ. Ας αναλογισθούμε αυτή την ώρα πόσο πιό ώριμη αποδείχθηκε η Ελληνική Δημοκρατία.
Αλέξης Παπαχελάς
ΣΚΑΪ / kathimerini