ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020

Το “Μπακλαχοράνι” και άλλες αποκριάτικες ιστορίες...

...στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος
Ένα μαγικό ταξίδι σε τόπους ελληνικούς, τότε που οι κάτοικοι, ακόμη και των πιο μικρών χωριών, έσμιγαν και γλεντούσαν, έχει ετοιμάσει η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας 2 Μαρτίου 2020 και ώρα 11:00. Πρόκειται για ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα.. ταξιδέψει τους ακροατές στα έθιμα των Αποκριών που επιβίωσαν μέσα στον χρόνο στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.
Η εκπομπή ταξιδεύει στον Μεσότοπο Λέσβου, στην Τιθορέα Φθιώτιδας, στα Μαστοροχώρια Ιωαννίνων, στο Πυργί της Χίου, στα Νταρνακοχώρια των Σερρών και μέσα από τις διηγήσεις των κατοίκων και τα τραγούδια τους, ξεδιπλώνεται ο μόχθος των ανθρώπων, ο αγώνας για επιβίωση, η ανάγκη για ξεφάντωμα και η ταύτιση της καθημερινής ζωής με τον προαιώνιο κύκλο των εποχών.
Στο πλαίσιο του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ, η «Αφύλαχτη Διάβαση» ταξιδεύει στα Ταταύλα της Πόλης και παρουσιάζει για πρώτη φορά μέσα από ιστορική τεκμηρίωση και μαρτυρίες Ρωμιών το έθιμο του «Μπακλαχοράνι» που επιβίωσε μέχρι τη δεκαετία του 1930 αλλά και, γενικότερα, τον εορτασμό των Αποκριών στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θα ακουστούν ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις αποκριάτικων τραγουδιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ θα υπάρξουν και ζωντανές συνδέσεις με τους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!
Info
Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020, ώρα 11:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Το “Μπακλαχοράνι” και άλλες αποκριάτικες ιστορίες»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook: facebook.com/protoprogramma.ert
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi