ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Οι γραμματοσειρές-φετίχ των Ελλήνων συγγραφέων

«H επιλογή της γραμματοσειράς είναι εξίσου σημαντική με αυτό που γράφεις», είπε κάποτε η γραφίστρια Μπόνι Ζιγκλέρ. Παρότι δεν συμφωνούν όλοι οι γραφιάδες με τον αφορισμό, ελάχιστοι εμφανίζονται αδιάφοροι για τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιούν. Η γραμματοσειρά που διαλέγεις άλλωστε είναι ενδεικτική όχι μόνο της αισθητικής σου, αλλά και της..
σχέσης που αναπτύσσεις με το γραπτό σου. Το ζήτημα επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο μετά από ένα σχετικό tweet του συγγραφέα Σον Ρίτσαρντσον που απαντήθηκε και σχολιάστηκε από αρκετούς ομότεχνούς του.
Η συνακόλουθη κάλυψή του από τον Guardian σε ένα άρθρο που έγινε viral μας έδωσε την αφορμή για ένα αντίστοιχο ρεπορτάζ στις τάξεις των Ελλήνων συγγραφέων.
Η βασική διαπίστωση είναι ότι, σε αντίθεση με τους αγγλόφωνους συναδέλφους τους, δεν επέλεξαν μαζικά τα Times New Roman. Για την πρωτιά κονταροχτυπήθηκαν τα Garamond και τα Calibri, με αρκετές εκπλήξεις να αναζωπυρώνουν τον διάλογο. Αξιοπρόσεκτη είναι και η σημασία που δίνουν οι συγγραφείς στο μέγεθος της γραμματοσειράς αλλά και στο διάστιχο, αναδεικνύοντας την ουσία του τσιτάτου «Οι γραμματοσειρές είναι ό,τι πιο κοντινό στην αρχιτεκτονική σε δυο διαστάσεις».
Παίζουν πράγματι ρόλο οι γραμματοσειρές στη συγγραφική διαδικασία;

- διαβάστε τη συνέχεια στο insidestory ΕΔΩ