ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Η ιστορία του εργοστασίου ΦΙΞ στις όχθες του Ιλισού

Mε αφορμή τα Θυρανοίξια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα παρουσιάζει ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία του κτιρίου ΦΙΞ, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις απαρχές της δεκαετίας του 1980.. Ακολουθώντας, γραμμική χρονική αφήγηση, οι ακροατές θα έχουν ευκαιρία να γνωρίσουν σε αδρές γραμμές την εγκατάσταση της οικογένειας ΦΙΞ στην Ελλάδα μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, τη δημιουργία του εργοστασίου στις όχθες του Ιλισού το 1893 και το πλαίσιο λειτουργίας του το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, εστιάζοντας στη σκοτεινή δεκαετία του 1940.
Στο δεύτερο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνεται η σύγχρονη ιστορία του κτιρίου ΦΙΞ, με αφορμή την πλήρη ανακατασκευή του εργοστασίου την περίοδο 1957-1961, πάνω σε σχέδια του Τάκη Ζενέτου, πρωτοπόρου του μεταπολεμικού μοντερνισμού. Μέσα από έναν παράλληλο αφηγηματικό άξονα και αξιοποιώντας το Αρχείο της ΕΡΤ, το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα φωτίσει το έργο του Ζενέτου, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, μέσα από την ιστορία του εργοστασίου και τη θεώρησή του ως τοπόσημο, θα συνδέσει το κτίριο ΦΙΞ με την Αθήνα. Οι μεταβολές που υφίσταται το κτίριο θα συνδεθούν με τις μεταβολές που βιώνει η πόλη το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Την πολύπλευρη ιστορία του κτιρίου ξεδιπλώνει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Αργύρης Ρόκας. Συμμετέχει η αρχιτέκτονας Ντόρα Θεοδωροπούλου. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ακούγονται δύο σημαντικές μαρτυρίες απ' ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα στην οικογένεια Φιξ.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!
Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Η ιστορία του εργοστασίου ΦΙΞ στις όχθες του Ιλισού»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi